Cine este Serghei Toma, candidat la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN, în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a pretendenților la șefia capitalei.

Serghei Toma, la alegerile locale generale din 20 octombrie, candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Politic Partidul Oamenilor Muncii, formațiune pe care o conduce de la înființare, în anul 1999. Candidatul are 46 de ani. Este născut în orașul Bender, regiunea transnistreană.

Serghei Toma este de meserie medic-veterinar. În perioada 1988-1991 și-a făcut studiile la un colegiu veterinar din regiunea Smolensk, Federația Rusă. Ulterior, între 1992 și 1994 este șeful secției producere din cadrul unei fabrici de încălțăminte din orașul Bender, stânga Nistrului, după care în următorii doi ani este administratorul firmei Stimoroll România. Alți doi ani mai târziu este director pe dezvoltare al Diames Group, atunci cea mai mare companie agricolă din Moldova.

Totodată, între anii 2000 și 2002 Serghei Toma a fost director pentru dezvoltarea exploatației în cadrul unei întreprinderi din orașul Moscova, Federația Rusă. Următorii trei ani tot îi petrece la Moscova, în calitate de director general adjunct al companiei de construcții DKN Moscova, pe segmentul – managementul proiectelor de construcții. Din 2010 și până în 2016 a ocupat funcții de conducere în cadrul unei companii din domeniul IT din UE.

Din 2016 și până în prezent, candidatul este director general al companiei Hoos Technology LTD, unde are o cota de participare de 99%. Firma își are sediul în orașul Londra, Marea Britanie și este specializată în dezvoltarea tehnologiilor de extracție a petrolului. Candidatul mai deține 75% din capitalul companiei Bulpay LTD, înregistrată și înființată în Bulgaria. Serghei Toma este preocupat de dezvoltarea proiectelor pentru prelucrarea deșeurilor menajere. De aproape 20 de ani este asociat al organizației Viitorul Verde, unde lupta pentru protecția mediului.

În declarația de avere depusă la Consiliul electoral de circumscripție electorală municipală Chișinău, familia candidatului declară că, în perioada 1 ianuarie 2016-31 decembrie 2018, a obținut venituri în sumă de aproape un milion și jumătate de lei. Familia candidatului mai declară că are în proprietate din 2010 un automobil fabricat în anul 2007 și pe care l-a înregistrat în România.

Serghei Toma este căsătorit. Are o fiică de 21 de ani, care studiază medicina în Marea Britanie și un fiu de 18 ani, care studiază la un colegiu de arte, la fel din Marea Britanie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.