Cine este Lilia Ranogaeț, candidat la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN, în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a pretendenților la șefia capitalei.

Lilia Ranogaeț este candidata Partidului Național Liberal la funcția de primar al capitalei, aflându-se pe buletinul de vot pe poziția cu numărul 11.

Lilia Ranogaeț are 48 de ani. A absolvit Institutul Economic din Moscova, specializarea management, și are masterat în administrarea afacerilor. Și-a început cariera profesională în anul 1992. A fost director comercial al companiei Mosgossnab. În anul 1998 a fondat compania Livico, iar în anul 1998 a devenit reprezentant al companiei Diumond pentru România. Din anul 2000 lucrează la compania Portavita, al cărei fondatoare este, în prezent ocupând postul de director al acesteia.

Potrivit declarației de avere, în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2018, Lilia Ranogaeț a încasat sub foră de salariu de la compania Portavita SRL suma de 220 251,75 lei. Are în proprietate un apartament de 94,7 metri pătrați și o vilă de 216 metri pătrați. Candidata PNL conduce un Toyota RAV 4, anul de fabricație 2015, declarat la valoarea aproximativă de 10 mii de euro.

Potrivit programului său electoral, Lilia Ranogaeț își propune ca la Chișinău să fie stopată distrugerea spațiilor verzi și să fie create noi spații pentru odihna locuitorilor capitalei, în special spații destinate copiilor și bătrânilor. De asemenea, își propune, în eventualitatea în care va ajunge primar, să restaureze Centrul istoric și să îl transforme în punct de atracție pentru turiști.

Potrivit programului electoral al Liliei Ranogaeț, infrastructura va fi dezvoltată în zonele cu multe blocuri, iar transportul public va fi îmbunătățit prin crearea unei infrastructuri rutiere care să cuprindă parcări auto, piste speciale pentru bicicliști. De asemenea, candidata PNL își propune reamplasarea gărilor auto din oraș.

Pentru protecția mediului, Lilia Ranogaeț își propune organizarea unei industrii noi de procesare, care va fi sponsorizată din bani naționali și europeni și curățirea cu tehnologii noi a lacurilor din zonele de agrement.

Candidatul PNL vrea ca deciziile din cadrul Primăriei să fie luate prin consultări publice, astfel încât locuitorii capitalei să își poată exprima liber opinia despre situația din municipiu. De asemenea, Lilia Ranogaeț își propune să digitalizeze toate documentele primăriei și să creeze un centru de elaborare a proiectelor pentru a atrage astfel investiții.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.