Cine este Ion Ceban, candidat la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN, în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a pretendenților la șefia capitalei.

Ion Ceban a absolvit Facultatea de Matematică și Informatică la Universitatea de Stat din Moldova, iar apoi a urmat masteratul la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică la Universitatea Tehnică din Moldova. A mai absolvit și Academia de Administrare Publică pe lângă președintele Federației Ruse, specialitatea – „Administrare de stat și municipală”. Din 2018 și până în prezent, urmează studii la Școala de Administrare din Berlin, Germania.

Începând cu anul 2000 a activat în Primăria capitalei, fiind responsabil de elaborarea și coordonarea proiectelor în domeniul social. În perioada anilor 2002-2004, a fost director al Departamentului proiecte, vicedirector în Rețeaua Informațională a Guvernului, iar între anii 2004-2005, a fost consultant principal pe domeniul politică internă în cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova. În perioada 2005-2008, a fost șef al Direcției programe pentru tineret la Ministerul Educației și Tineretului, precum și viceministru al educației și tineretului. Între anii 2008-2009, a deținut funcția de șef al secretariatului comisiei naționale pentru integrare europeană la Guvern, iar între anii 2009-2011, a fost consultant și șef al cabinetului vicepreședintelui Parlamentului.

Ion Ceban a fost deputat în Parlament (2011-2014 și 2014-2015). După alegerile locale din 2015, a devenit consilier municipal, fiind și președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău. După alegerile prezidențiale din 2016 și până în anul 2018, a fost consilier prezidențial pe politica internă, secretar și purtător de cuvânt al președintelui Republicii Moldova. În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, devine deputat pe listele PSRM, iar în iunie devine și vicepreședinte al Parlamentului.

Ion Ceban este membru al Comitetului Executiv Politic al Partidului Socialiștilor și secretarul pentru ideologie al formațiunii.

A candidat la alegerile noi pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău din mai-iunie 2018. Acesta a acces în turul doi, împreună cu Andrei Năstase, candidat al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. În cel de-al doilea tur, socialistul a acumulat peste 47% din sufragii.

Conform avere.md, Ion Ceban și familia acestuia este posesoare a următoarelor bunuri imobile și mobile: un apartament în municipiul Chișinău, un teren intravilan în orașul Durlești din municipiu și un automobil Skoda Kodiaq. Demnitarul mai are un credit în euro, contractat în anul 2017 cu rata dobânzii de 0% și scadent în 2019.

Ion Ceban promite într-un an și jumătate să elaboreze Planul Urbanistic General. În termen de doi ani, promite să definitiveze Planul de mobilitate urbană durabilă. Acesta presupune un document de planificare în dezvoltarea infrastructurii rutiere și pietonale, transportului public și privat. Candidatul socialist își mai propune, în termen de un an și jumătate, să promoveze o hartă investițională a Chișinăului, precum și să aprobe conceptul de reabilitare a zonei istorice a orașului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.