Chișinăul și Belgradul, cu viziuni diferite asupra „crizei gazului”

După ce Moldovagaz a acceptat să achite 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze consumate în luna octombrie, anticipând că și scumpirea în continuare nu este o exagerare, ci face parte din „regulile pieței competitive și regulile de formare a prețurilor”, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a numit drept „inacceptabilă formula de calculare a prețului gazului, care ar însemna că din anul ce vine o mie de metri cubi de gaze ar costa 790 de dolari, transmite IPN cu referire la РИА Новости.

Aleksandar Vučić a explicat, la postul local de televiziune Прва ТВ, că Moscova propune ca 70 la sută din prețul gazului să se constituie din prețul gazului la bursă, celelalte 30 – să se calculeze prin formula care are la bază prețul petrolului. Această abordare dă un preț de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. „Cine e în stare să plătească atâta, cine are atâția bani?”, a întrebat retoric președintele sârb.

Belgradul insistă ca 70 la sută din prețul gazului să se deducă din formula cu prețul petrolului la bază, iar 30 la sută să fie la prețul de bursă. În acest caz, o mie de metri cubi de gaze ar costa 510 dolari. „Noi însă nu avem nici acești bani”, a conchis președintele Serbiei.

Recent, în cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, Aleksandar Vučić a spus că l-a rugat pe președintele rus Vladimir Putin să-i dea gaz mai ieftin, menționează sursa moscovită, la cel mai mic preț din Europa, mulțumind Moscovei pentru asigurarea securității energetice a țării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.