Chiril Moțpan: Există dovada că Vladimir Plahotniuc are dublă identitate în Moldova

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, susține că fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc deține dublă identitate în Republica Moldova. El afirmă că fostul lider democrat ar avea documente cu imaginea lui, dar cu alte nume, prenume, data nașterii, reședința. Potrivit lui Chiril Moțpan, documentul ar fi fost obținut când în funcția de director al Agenției Servicii Publice era Serghei Răilean, care ar fi finul de cununie al actualului președinte al PDM, Pavel Filip, transmite IPN.

„Astăzi, după mai multe încercări, am primit informația că există un asemenea pașaport cu figura domnului Plahotniuc, cu alt nume. Nu pot să vorbesc, din păcate, mai multe lucruri, dar se confirmă. Plahotniuc deține un nou pașaport, cu o nouă identitate în Republica Moldova. Alt nume, altă dată de naștere, anul 1965, altă adresă juridică aici în Chișinău”, a declarat Chiril Moțpan în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul Jurnal TV.

Chiril Moțpan spune că numele nou al lui Plahotniuc seamănă cu unul pe care îl poartă un activist socialist, doar că numele de familie se termină cu litera „k”. „A fost posibil ca într-un regim absolut secret să fie livrate niște documente, eliberate în baza certificatului de naștere, eliberat și acela în 2017. (...) Surprinzător este faptul că niște oameni aflați în serviciul statului, într-o instituție de stat, au purces la acest fals. Toate aceste materiale vor fi transmise procurorilor”, a anunțat deputatul PPDA.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare de securitate, și democratul Serghei Iaralov are două identități moldovenești.

În plus, deputatul spune că a aflat și cum au plecat din țară, în luna iunie, Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov și Ilan Șor. Potrivit lui, Plahotniuc ar fi traversat hotarul cu Ucraina, iar Ilan Șor, care tot a plecat prin regiunea transnistreană și prin Ucraina, nici nu ar fi prezentat pașaportul la trecerea frontierei: „Așa-i când ai mulți bani...”, a spus el.

Deputatul spune că există astfel de informații, potrivit cărora Vladimir Plahotniuc ar fi plecat din țară, în luna iunie curent, pentru că ar fi existat un pericol real asupra vieții și securității lui. „Există informații că exista pericol pentru viața lui, urma să fie lichidat de niște structuri străine. Mi se spune că niște mercenari din așa-numitul detașament Wagner, ei s-au manifestat foarte bine și prin Siria acum”, a specificat Chiril Moțpan.

Totodată, deputatul susține că a aflat informații interesante și despre extrădarea omului de afaceri, fostului deputat Veaceslav Platon, care a fost condamnat pe teritoriul Republicii Moldova. „Plahotniuc a avut o discuție cu președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroșenko, și i s-a propus să-l transmită în Moldova pe omul de afaceri și fostul deputat Veaceslav Platon contra sumei de trei milioane de euro. După aceea, un avion din Kiev a aterizat la Chișinău în care erau două persoane din SBU (n.r. Serviciul de Securitate al Ucrainei), s-au întâlnit cu Constantin Botnari, au numărat banii și împreună cu „Borsetka” (n.r. Constantin Botnari) și alte patru persoane, foști angajați din brigada „Fulger”, înarmați, au plecat la Kiev. Peste o oră, cu același avion, l-au adus pe Platon la Chișinău”, a afirmat politicianul.

Potrivit lui, Veaceslav Platon ar fi aflat cu jumătate de oră înainte să fie arestat ce urma să se întâmple și ar fi mers la bancă pentru a ridica din caseta de păstrare documente compromițătoare privind „landromatul rusesc” și ar fi fost reținut cu tot pachetul care ulterior ar fi ajuns în mâinile lui Plahotniuc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.