China va continua să susțină Moldova în lupta cu pandemia, ambasador

„Virusul este inamicul nostru comun. China va rămâne la conceptul de construire a unei comunității umane cu un destin comun, va consolida cooperarea cu partea moldovenească în domeniul sănătății publice și va continua să sprijine Moldova în lupta împotriva epidemiei”. Declarația a fost făcută de ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, la ceremonia de donare a vaccinului chinez, care a avut loc astăzi, 27 aprilie, la Aeroportul Internațional Chișinău, transmite IPN.

Potrivit lui Zhang Yinghong, China și Moldova sunt parteneri tradiționali de încredere, iar după izbucnirea epidemiei, ambele țări s-au ajutat reciproc și au depășit dificultățile împreună. Primind o cerere de asistență pentru vaccin din partea Moldovei, China a răspuns pozitiv la timp și a depus eforturi pentru a depăși dificultățile practice legate de cerere și ofertă, coordonându-și îndeaproape acțiunile cu partea moldovenească pentru a asigura livrarea lotului de 250 de mii de doze de vaccin, dintre care 150 de mii donate de China, în Republica Moldova cât mai curând posibil. „Cred că sosirea acestui lot de vaccin va juca un rol activ în susținerea campaniei Moldovei naționale de vaccinare și în lupta împotriva epidemiei”, a spus diplomatul.

Ambasadorul chinez consideră că vaccinul este o armă puternică a omenirii împotriva virusului. „Președintele chinez, Xi Jinping, a promis lumii că vaccinul chinez va deveni un produs public global de îndată ce va fi operațional. În prezent, există un decalaj uriaș în furnizarea globală de vaccinuri și este foarte dificil pentru țările în curs de dezvoltare să le obțină. China face tot posibilul pentru a le oferi acestora vaccinuri mai sigure și mai eficiente. În același timp, China participă activ și susține noul plan al OMS de introducere a vaccinurilor, adică proiectul COVAX. În viitor, China va continua să își îndeplinească angajamentele de a promova distribuția echitabilă a vaccinurilor în întreaga lume și de a contribui la disponibilitatea și accesibilitatea vaccinurilor în țările în curs de dezvoltare”, a declarat Zhang Yinghong.

150 de mii de doze de vaccin și seringi donate de guvernul chinez Moldovei împreună cu alte 100 de mii de doze de vaccin achiziționate din bugetul de stat al Republicii Moldova au ajuns în dimineața zilei de astăzi la Chișinău. De la izbucnirea pandemiei, China a oferit șapte loturi de asistență umanitară în mod consecutiv, inclus kituri de testare, măști medicale, combinezoane de protecție, un ecograf multifuncțional de înaltă performanță, și alte echipamente medicale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.