Ceban despre construcția ambasadei SUA: Să fie consultați cetățenii

Înainte de demararea lucrărilor de construcție a ambasadei SUA în centrul Chișinăului, trebuie să fie organizate consultări publice. Este opinia primarului Chișinăului, Ion Ceban, după ce Curtea Constituțională a dat undă verde procesului de vindere a terenului Stadionului Republican către Guvernul Statelor Unite. Ceban spune că destinația proprietăților de stat trebuie să fie decisă de cetățeni, notează IPN.

Primarul Chișinăului nu privește cu ochi buni decizia unilaterală a Guvernului de a vinde Statelor Unite terenul Stadionului Republican, pentru construcția unei noi ambasade, fără a ține cont de părerea cetățenilor.

„Noi am propus acest stadion să fie dat municipalității, să facem consultări publice și să lăsăm oamenii să decidă ce vor pe acest spațiu. Poate vor să fie parc, poate centru de cultură, iar dacă vor să fie ambasadă, decizia tot chișinăuenilor să le aparțină. Stadionul Republican este un spațiu care aparține poporului. Este proprietate de stat și este rezonabil ca atunci când decizi ce faci cu acest teren, să consulți populația”, a spus Ion Ceban în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Edilul spune că a solicitat în repetate rânduri Executivului transmiterea în gestiunea municipalității a mai multor proprietăți din Chișinău care se dărâmă sau stau în paragină de zeci de ani, însă ideile sale ar fi fost respinse de Guvern.

„Eu am rugat Guvernul să transmit în proprietatea muncipalității Stadionul Republican, clădirea distrusă a Liceului Republican Real de lângă Centrul Artico – chiar am inițiat discuții pentru reabilitarea acestei clădiri și reconstrucția Observatorului Astronomic, unic în Europa de Est. Am solicitat transferul în proprietate municipală al Manejului Atletic, al Palatului Feroviarilor, acolo unde am propus să fie un centru de artă contemporană, dar fără nicio finalitate. Când ne întreabă lumea de ce ele nu se repară aceste obiective, e foarte simplu, pentru că nu aparțin municipalității”, a mai spus Ceban.

Încă în 2018, Guvernul Filip a aprobat un proiect care prevedea transmiterea terenului cu o suprafaţă de 5 ha a fostului Stadion Republican către Guvernul SUA pentru construcţia sediului unei noi ambasade. Decizia a fost anulată de coaliţia tacită PSRM-Şor din fosta legislatură. Ulterior, abrogarea legii ce autoriza construcția ambasadei a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.