Cetățenii sunt îndemnați să susțină Lista populară „ProReunire – ProEuropa”

Grupul de inițiativă pentru crearea Listei populare „ProReunire – ProEuropa”, care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România, a relansat apelul către cetățeni să susțină această idee. Lista populară „ProReunire – ProEuropa” este o șansă de a aduce în Parlament oameni onești, care nu s-au compromis și care vor înfăptui unirea cu România, au menționat membrii Grupului, într-o conferință de presă la IPN.

Prim-prorectorul Academiei de Administrație Publică, Andrei Groza, a spus că Republica Moldova nu are o altă șansă de a ieși din sărăcia în care se află decât prin reunirea cu România. Partidele politice evită să promoveze deschis această idee întrucât nu este în interesul economic al liderilor acestora. „Este nevoie ca în Parlamentul Republicii Moldova să existe o fracțiune autentic proreunire, deoarece unirea poate fi făcută doar pe cale pașnică prin votul Parlamentului”, a afirmat profesorul.

Andrei Groza a mai spus că cei care promovează ideea Listei populare „ProReunire – ProEuropa” nu reprezintă interesele niciunui oligarh, nici din cei care se află la putere, nici din cei care vor să vină la putere. „Avem tot dreptul de a opta pentru o viață decentă, pentru viitorul nostru, pentru viitorul copiilor noștri, pentru a-i păstra pe toți aici, acasă. Majoritatea celor care pleacă peste hotare o fac pentru un trai mai bun”, a menționat profesorul, spunând că, dacă Republica Moldova s-ar uni cu România, oamenii ar putea să rămână să muncească acasă, cu un salariu mult mai bun decât îl au acum, de exemplu, în Rusia. Potrivit lui Andrei Groza, Partidul Noua Opțiune Istorică este cel care și-a asumat promovarea Listei populare „ProReunire – ProEuropa”. În următoarele două săptămâni, formațiunea își va convoca congresul, la care vor fi alese noile organe de conducere.

Ion Rață, om de afaceri care de curând s-a alăturat Listei populare „ProReunire – ProEuropa”, a remarcat că, în cei aproape 30 de ani de independență, Republica Moldova a demonstrat că nu are o forță interioară care să asigure bunăstarea populației. „Dacă am fi avut potențialul de a schimba ceva, s-ar fi schimbat demult. Moldova demult merge pe panta aceasta, în cădere. Cel mai greu și cel mai strașnic, probabil, este momentul în care nu va mai exista posibilitatea să ne întoarcem înapoi”, a subliniat Ion Rață, chemând oamenii onești să adere la Lista populară.

Scriitorul Ionel Căpiță a menționat că a luat decizia să se alăture acestui grup pe motiv că este format din oameni onești, care nu au furat. Lista populară „ProReunire – ProEuropa” este un concept diferit faţă de ceea ce propun partidele politice prin faptul că toți care aderă sunt egali, fără să existe o ierarhie a liderilor. Acesta consideră că actuala clasă politică s-a compromis prin faptul că a mințit și a hrănit poporul cu promisiuni deșarte. În opinia scriitorului, sărăcia care există în Republica Moldova este cauzată în primul rând de politicieni, care odată ajunși la guvernare, au furat de la cetățeni.

Președintele Societății civile „Dacia”, din sectorul Ciocana, Vasile Nastas, este convins că Republica Moldova nu are viitor ca strat. „Uitați-vă câtă lume a plecat din țară. Ce se va întâmpla peste 10-15 ani? Dacă ne unim cu Țara Românească, noi automat suntem în Uniunea Europeană și în blocul NATO. Vom avea justiție corectă, neselectivă. Vom avea drumuri făcute bine”, a menționat Vasile Nastas, spunând că apelul de a susține Lista populară este adresat nu doar unioniștilor, ci și altor cetățeni ai Republicii Moldova, care își doresc o viață mai bună.

Conform Grupului de inițiativă, până în prezent mai multe personalități din Republica Moldova au aderat la Lista populară. Printre aceștia sunt: generalul Ion Costaș, istoricul Anatol Petrencu, avocatul Alexandru Chisnenco, istoricul Ilie Șendrea. Ordinea pe listă se va decide în urma votului deschis.

  • andrei groza despre politiceni.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.