Certificatele eliberate pentru produsele agroalimentare vor fi recunoscute pe piața UE

Certificatele eliberate pentru produsele agroalimentare vor fi recunoscute pe piața europeană, iar producția ecologică va fi exportată mai ușor în UE. În acest sens, Guvernul a aprobat proiectul Legii privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice, transmite IPN.

Documentul prevede recunoașterea la nivel internațional a autorităților de certificare din Republica Moldova. Totodată, organismele de certificare internaționale acreditate în UE nu vor mai fi obligate să se reacrediteze și în Republica Moldova. Acest fapt va permite producătorilor să acceseze subvențiile chiar dacă își certifică producția la autoritățile internaționale. Până în prezent, de subvenții beneficiau doar producătorii care apelau la autoritățile naționale.

Proiectul stabilește normele aplicabile producției ecologice. Astfel, nu este permisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri), a fertilizatorilor pentru sol și a altor produse contraindicate în agricultura ecologică. Produsele etichetate ca fiind ecologice vor conține cel puțin 95% de ingrediente bio. Pentru a crește astfel de produse, agricultorii vor folosi doar semințele obținute prin metode organice, iar ulterior produsele eco vor fi păstrate separat de cele neecologice.

Pentru asigurarea unui control mai riguros în procesul de certificare, este inclusă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, legea stabilește modelul unic pentru certificatele care vor fi eliberate producătorilor. În prezent, fiecare autoritate elibera certificate de formate diferite.

În Republica Moldova activează 136 de companii specializate în cultivarea produselor ecologice. Anul trecut, în țările membre UE au fost exportate circa 52 de mii de tone de produse certificate ecologic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.