Cel puțin 70 de locuințe din UTA Găgăuzia au fost inundate

Cel puțin 70 de locuințe din UTA Găgăuzia au fost inundate în urma ploilor de marți, 29 septembrie. Nivelul apei a ajuns și la doi metri, pătrunzând în case. Mai multe familii au fost evacuate și adăpostite în căminele studențești ale Universității din Comrat, transmite IPN.

În municipiul Comrat, au fost inundate 35 de case, iar în 15 din ele este imposibil de mai locuit. Celelalte case au nevoie de reconstrucții. În satul Dezghingea, au fost inundate 37 de gospodării, cel mai mult au fost afectate subsolurile.

Aflat într-o vizită de lucru în sudul țării, premierul Ion Chicu a dat asigurări că Guvernul va aloca resurse financiare pentru sinistrați. În zece zile, autoritățile locale și comisiile pentru situații excepționale urmează să estimeze valoarea prejudiciilor. Banii vor fi alocați din Fondul de Rezervă.

Primarul orașului Comrat, Serghei Anastasov, a estimat că ar fi nevoie de peste 1,8 milioane de lei pentru curățarea râului din localitate, pe o porțiune de aproximativ un kilometru.

Premierul Ion Chicu s-a deplasat și la Cimișlia, unde a discutat cu președintele raionului, Mihai Olărescu, despre situația creată în localitate din cauza ploilor abundente. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, președintele raionului a informat premierul că toate consecințele au fost lichidate, iar o comisie locală va evalua pierderile suportate. În mare parte, au avut de suferit terenurile agricole, care au fost inundate de apele râului Cogîlnic. Deja, au fost curățate de nămol unele porțiuni de drum și a fost pompată apa din câteva gospodării, fiind afectate în mare parte subsolurile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE