Cei care fac vin sunt atenționați despre pericolul intoxicării cu dioxid de carbon

Cei care fac vin sunt atenționați să nu păstreze mustul în spații închise, să verifice căile de ventilare și să controleze concentrația oxigenului în încăpere prin aprinderea unei lumânări. Dacă lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat de părăsit încăperea. Sunt recomandările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, parte a campaniei de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon emanat în urma procesului de fermentare a vinului, transmite IPN.

IGSU avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică puternică, fără miros sau culoare. Gazul, fiind mai greu decât aerul, se acumulează jos, la suprafața solului, în concentrații înalte, în special în încăperile închise. Aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu ventilație corespunzătoare prezintă riscuri sporite. Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin dureri de cap, amețeli, vomă, iar în cazuri grave convulsii și comă, chiar și deces.

Campania de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon  va dura pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor, iar salvatorii vor informa populația despre riscuri și măsuri necesare de prevenire. Activitatea va fi desfășurată în mai multe gospodării din țară, unde oamenii produc vin.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul sezonului 2020, trei persoane s-au intoxicat cu dioxid de carbon în urma nerespectării regulilor de securitate în procesul fermentării vinului.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.