CEDO obligă Rusia să plătească 80 de mii de euro unor persoane din regiunea transnistreană

Violarea dreptului la proprietate, încălcarea dreptului la un proces echitabil și detenția în condiții inumane sunt trei violări ale drepturilor omului în regiunea transnistreană pe baza cărora CEDO a decis să oblige Rusia la plata a peste 80 000 de euro către persoanele care au reclamat faptele, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Promo-LEX, pe 2 iulie, CEDO a publicat trei hotărâri prin care a stabilit violarea Convenției Europene în privința reclamanților din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv din zona de securitate. Aceste cauze au fost reprezentate în fața Înaltei Curți de la Strasbourg de avocații Asociației Promo-LEX.

Violările respective au avut loc în perioada anilor 2006-2010, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv în zona de securitate (satul Varnița, raionul Anenii Noi și satul Corjova, raionul Dubăsari), se precizează în comunicat.

În cauza „Antonov și alții v. Republica Moldova și Rusia”, ca urmare a detenției celor trei reclamanți în penitenciarele din regiune, Curtea a depus achitarea a câte 9750 de euro pentru prejudiciul moral cauzat și 1500 de euro pentru costuri și cheltuieli de judecată.

În cauza „Panteleiciuc v. Republica Moldova și Rusia”, ca urmare a privării reclamantului de libertate în s. Varnița, instanța a dispus plata a 7800 de euro pentru prejudicii morale și 1500 de euro costuri și cheltuieli.

Într-un alt dosar de privare de libertate, cauza „Besleaga v. Republica Moldova și Rusia”, s-a dispus achitarea despăgubirilor în sumă de 9750 de euro și 1500 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Potrivit comunicatului Promo-LEX, în total Federația Rusă a fost obligată să achite suma de 80550 de euro în urma celor trei decizii ale Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Până la momentul de față, începând cu 2004, CEDO a pronunțat 25 de hotărâri pe cauzele transnistrene, cu privire la 39 de cauze. Numărul reclamanților ajunge la 1873. Suma despăgubirilor dispuse de CEDO se ridică la 5 206 659  de euro. Partea Federației Ruse spre achitare este de 4 997 359 de euro, iar a Republicii Moldova – 209 300 de euro. Din sumele dispuse pentru achitare, Federația Rusă a achitat numai 769 320 de euro, iar Republica Moldova – 205 300 de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.