CEC: Toate secțiile de votare din țară și-au început activitatea la 07.00

Toate secțiile de votare din țară și-au început activitatea la 07.00. Alegătorii sunt așteptați să-și exercite dreptul la vot în 2 150 de secții de votare, 41 din stânga Nistrului și 150 din afara țării, transmite IPN.

Potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, în străinătate, procesul de votare este în desfășurare în Japonia, unde a și votat primul alegător. Secția în Japonia s-a deschis la ora locală 07:00 (01:00 ora din Chișinău). Se votează deja și în China, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, statul Qatar, Israel, Federația Rusă, România, Turcia, Bulgaria, Grecia, Cipru, Belarus, Estonia, Letonia, Lituania.

Alegerile peste hotare vor avea loc între ora 07.00-21.00, ora locală pentru fiecare stat. Condițiile votului și adresele secțiilor de votare din străinătate pot fi vizualizate pe pagina web a MAEIE.

În țară, alegătorii pot vota  în baza buletinului de identitate cu fișa de însoțire; a buletinului de identitate provizoriu sau cu legitimația de serviciu pentru militarii în termen. Cei care din motive de sănătate, se află în autoizolare sau au simptome de infecții respiratorii acute, pot solicita să voteze la locul aflării, până la ora 15.00 inclusiv.

Cetățenii moldoveni din afara țării pot vota cu pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat; buletinul de identitate cu fișa de însoțire, valabil, sau livretul de marinar.

Astăzi, centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice (ASP) vor asigura eliberarea de buletine provizorii și acte de identitate între 07.00 și 21.00.

Potrivit președintelui CEC, alegerile au loc în condiții de pandemie, iar autoritatea electorală centrală a întreprins toate măsurile necesare pentru organizarea alegerilor în condiții de maximă transparență, siguranță și corectitudine și pentru asigurarea condițiilor de vot pentru toți alegătorii.

CEC îndeamnă cetățenii să participe activ și conștient la alegeri.

Datele despre prezența la vot vor fi prezentate aproape de ora 09.00. Primele date preliminare ale alegerilor vor fi prezentate la 22.00.

Pentru acest scrutin, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.