CEC solicită anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber

Comisia Electorală Centrală (CEC) solicită Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidului Politic Șor, la funcția de primar al municipiului Bălți. CEC a constatat folosirea de către candidat a fondurilor financiare și materiale nedeclarate la alegerile locale noi în circumscripția electorală municipală Bălți, de cel puțin 34 260 de lei, iar în consecință, depășirea maximă a plafonului stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei, transmite IPN.

Potrivit raportorului, vicepreședintele CEC Pavel Postica, în adresa CEC au fost trimise solicitări din partea ex-deputatei Platformei DA, Arina Spătaru; candidatul independent la Primăria Bălți, Nicolai Grigorișin și Inspectoratul de Poliție Bălți care susțin că rapoartele financiare ale Partidului Politic Șor, înregistrate la CEC, nu conțin date care ar reflecta acordarea serviciilor de catering de către un agent economic pentru voluntarii care făceau agitație electorală pentru Marina Tauber. Suma nedeclarată se ridică la 152 de mii de lei. Totodată, Nicolai Grigorișin și-a manifestat îndoiala privind costul real al publicității electorale a partidului pe rețele de socializare, precum și acuză implicarea a persoanelor străine în campania electorală a Marinei Tauber.

La rândul său, candidata la funcția de primar de Bălți, Marina Tauber, consideră că solicitările trimise la CEC nu au bază factologică și a cerut să fie respinse. Cât privește situația cu agentul economic, ea menționează că CEC deja a analizat subiectul în cadrul unei ședințe. Ea mai spune că toate cheltuielile pentru publicitate pe online și TV s-au făcut din contul fondului electoral și că IGP Bălți nu a adus nicio dovadă precum că un reprezentant al partidului ar fi avut o relație financiară cu agentul economic care a prestat servicii de catering.

Marina Tauber susține că acuzațiile aduse ei și partidului sunt niște aberații. Ea a venit cu mai multe acuzații către vicepreședintele CEC, Pavel Postica, precum că ar fi intimidat membrii CEC la subiectul discutat și le-ar fi spus să voteze pentru excluderea sa din cursa electorală. Fiind întrebată ce probe poate furniza în acest sens, un reprezentant al Marinei Tauber a declarat că va face uz de acest drept când va considera oportun.

În timp ce în sala CEC era dezbătut subiectul cu privire la reflectarea veniturilor și cheltuielilor candidatei Partidului Politic „Șor” pentru funcția de primar al municipiului Bălți, în fața instituției s-au adunat mai multe persoane pentru a protesta, manifestându-și susținerea pentru Marina Tauber. Aceștia au scandat „Victorie, victorie!” și „Marina e primarul nostru!”.

Candidata Partidului Politic „Șor”, la Primăria Bălți, Marina Tauber, a câștigat primul tur al alegerilor din Bălți, cu 47,93% din voturile valabil exprimate. În turul doi, care va avea loc la 5 decembrie, se va duela cu Nicolae Grigorișin, candidat independent, care a acumulat 20,93% din voturi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.