CEC inițiază revizuirea cadrului legislativ aferent domeniului electoral

Comisia Electorală Centrală inițiază procesul de revizuire a cadrului normativ aferent domeniului electoral. În cadrul CEC va fi creat un grup de lucru care va face o analiză a Codului Electoral și a legislației conexe, transmite IPN.

Timp de două luni, membrii și funcționarii Comisiei își propun să identifice lacunele și deficiențele existente în legislația electorală, să examineze adresele Curții Constituționale, sesizările făcute de subiecții electorali în alegeri, precum și concluziile și recomandările ce se regăsesc în rapoartele misiunilor de observare a ultimelor scrutine naționale.

În a doua etapă, după elaborarea unui prim proiect de lege ferenda, CEC va expedia documentul elaborat organizațiilor nonguvernamentale specializate în domeniul electoral și experților relevanți. După procesarea comentariilor acestora, grupul de lucru va definitiva un proiect final, care va fi făcut public la începutul lunii februarie 2022.

Ulterior, CEC își propune să lanseze consultări largi, cu concursul experților în materie electorală, a partidelor politice, societății civile, partenerilor de dezvoltare și altor autorități implicate în organizarea alegerilor. Acestea vor consolida eforturile autorității electorale centrale în materie de perfecționare a Codului Electoral și a cadrului legal de referință în domeniu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.