Comisia Europeană propune asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro

În urma unei solicitări din partea Republicii Moldova, Comisia Europeană a adoptat o propunere privind o nouă acțiune de asistență macrofinanciară (AMF) în valoare de până la 150 de milioane de euro, dintre care până la 30 de milioane de euro ar urma să fie acordate sub formă de granturi și până la 120 de milioane de euro sub formă de împrumuturi pe termen mediu, în condiții de finanțare favorabile, se arată într-un comunicat de presă a Comisiei Europene, citat de IPN.


„Comisia Europeană continuă să fie alături de poporul Moldovei în aceste vremuri deosebit de dificile. Alături de noul program al FMI, această nouă asistență macrofinanciară propusă va oferi atât granturi, cât și împrumuturi la rate favorabile pentru a susține economia Republicii Moldova în următorii doi ani. Ca întotdeauna, această finanțare va fi condiționată de îndeplinirea angajamentelor de politici menite să abordeze unele dintre cele mai stringente probleme care afectează dezvoltarea economică a Republicii Moldova”,  a declarat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.

„Republica Moldova continuă să se confrunte cu numeroase provocări, în special necesitatea de a aborda problemele legate de corupție și guvernare care au contribuit la slăbirea situației financiare și a balanței de plăți în ultimii ani, fapt care a determinat sprijinul partenerilor internaționali. Anul trecut a fost la fel de dificil pentru țară. Republica Moldova s-a confruntat recent cu o criză energetică semnificativă, care, împreună cu redresarea post-pandemică, are implicații suplimentare pentru stabilitatea și perspectivele economice ulterioare ale Republicii Moldova”, se menționează în comunicat.

Propunerea de AMF a UE, care necesită adoptarea de către Parlamentul European și Consiliu, înainte ca aceasta să intre în vigoare și înainte de efectuarea plăților, va însoți noul program FMI al țării, aprobat pe 20 decembrie 2021. În mod specific, AMF va ajuta Republica Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanțare externă în următorii doi ani. Operațiunea va contribui astfel la reducerea balanței de plăți pe termen scurt și a vulnerabilităților fiscale ale economiei.

Plățile efectuate în cadrul AMF propuse vor fi strict condiționate de progrese semnificative în ceea ce privește programul FMI și de punerea în aplicare a condiționalității de politici specifice care urmează să fie convenite între Republica Moldova și UE printr-un memorandum de înțelegere. Aceste condiții politice vor avea drept scop soluționarea unor deficiențe fundamentale expuse în ultimii ani în economia și sistemul de guvernare economică din Moldova, precum și în alte domenii cheie, inclusiv buna guvernare și lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică. Condițiile vor fi în concordanță cu angajamentele Republicii Moldova în cadrul programului convenit cu FMI și Banca Mondială, precum și cu operațiunile de sprijin bugetar ale UE și acordul DCFTA.

AMF face parte din angajamentul mai larg al UE față de partenerii din vecinătate și de extindere și este conceput ca un instrument excepțional de răspuns la criză. Aceasta este disponibilă pentru extindere și pentru partenerii din vecinătatea UE care se confruntă cu probleme grave legate de balanța de plăți. Aceasta demonstrează solidaritatea UE cu acești parteneri și sprijinul politicilor eficiente într-o perioadă de criză fără precedent. Asistența AMF este menită să completeze un nou program, aprobat de către Consiliul FMI pe 20 decembrie 2021, convenit între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI).

European Commission - Press release

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.