Ce a adus bun anul 2017 în domeniul turismului. Campanie IPN

Cu bune, cu rele, anul 2017 ajunge la final și este momentul potrivit să facem totalurile. Cu această ocazie, IPN a adunat prin lume gânduri bune, de această dată doar bune, de la cei care iau decizii și de la cei pentru care se iau decizii. Ce a adus bun anul 2017? La această întrebare i-am provocat să răspundă pe cei care au acceptat să ne fie alături în dorința noastră de a găsi ceea ce este bun în lucrurile care ne înconjoară și în evenimentele care ne marchează. Chiar dacă de mai multe ori nu toate merg așa cum ne-am dori, câștigă omul și câștigă societatea care are capacitatea să vadă și în probleme, și în lucruri mai rele, o oportunitate în plus de implicare pentru a schimba lucrurile în bine. Pentru fiecare dintre subiectele abordate venim cu mai multe clasamente care reflectă poziția celor care le-au întocmit. Mai jos vedeți ce a adus bun 2017 în domeniul turismului.
---


Clasamentul Agenției Turismului a Republicii Moldova:

1. În perioada 5-7 iunie 2017, la Chișinău s-a desfășurat cea de-a 61-a Reuniune a Comisiei Regionale a Organizației Mondiale a Turismului (OMT) pentru Europa.

„ În cadrul celei de-a 70-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite, anul 2017 a fost desemnat drept ,,Anul Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare”. Astfel, în întreaga lume sub egida Organizației Mondiale a Turismului, au fost lansate diverse activități și festivități menite să susțină programul de acțiuni al Anului Internațional. Reuniunea Comisiei Regionale a Organizației Mondiale a Turismului pentru Europa este parte din șirul celor 14 evenimente oficiale incluse în Calendarul evenimentelor prilejuite Anului Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare. Pentru Republica Moldova acest eveniment a fost unul în premieră, în cadrul căruia a fost prezent secretarul general al OTM pe lângă ONU, peste 40 de miniștri și conducători ai autorităților de turism din Europa, care au avut oportunitatea să se familiarizeze cu atracțiile turistice din Moldova. Evenimentul desfășurat cu succes la Chișinău a avut o înaltă apreciere și s-a bucurat de o mediatizare largă în presa internațională prin susținerea oferită de către CNN International, asigurând un impact pozitiv asupra valorificării și promovării turismului moldovenesc, Republica Moldova fiind promovată ca o destinație turistică europeană atractivă și impresionantă”.

2. Desemnarea Republicii Moldova drept „Capitală Mondială a Turismului Vinicol a anului 2018”, în contextul găzduirii de către Republica Moldova, în toamna anului 2018, a celei de-a III-a ediții a Conferinței Globale a Turismului Vinicol.

„Contracandidații Moldovei pentru găzduirea acestei conferințe au fost așa țări precum Spania, Portugalia, Republica Africa de Sud, titani în industria vinicolă.  Însă, ca rezultat al organizării cu succes în perioada 5-7 iunie la Chișinău, a celei de-a 61-a Reuniuni a OMT pentru Europa, în care toți delegații au avut oportunitatea să descopere patrimoniul vinicol unic, patrimoniul cultural și peisagistic impresionant al Republicii Moldova, care merită cu desăvârșire a fi valorificat la nivel mondial, decizia conducerii OMT privind găzduirea ediției din 2018 a Conferinței Globale a Turismului Vinicol a fost în favoarea Republicii Moldova. Această decizie poate fi cu fermitate considerată o adevărată victorie pentru Republica Moldova în general și în mod special pentru turismul vitivinicol moldovenesc. În acest context, Agenția Turismului a lansat campania de promovare ,,Anul 2018: Republica Moldova – Capitala Mondială a Turismului Vinicol”, care se bucură de succes în cadrul Expozițiilor Internaționale de Turism. La fel, a fost elaborat primul și unicul spot de promovare a turismului vinicol moldovenesc. De asemenea, a fost creată și lansată aplicația mobilă ,,Moldova Wine Route”, care va ghida turiștii și le va facilita accesul spre vinării, în același timp, le va oferi informații utile, gen curiozități, despre 12 vinării din țară, considerate cele mai reprezentative și din punct de vedere turistic”.

3. Republica Moldova se regăsește în topul clasamentelor internaționale din domeniul turismului.

„În ultimii ani Republica Moldova a devenit o destinație turistică atractivă. Potrivit Biroului Național de Statistică a Moldovei, indicatorii din domeniul turistic sunt în creștere. Republica Moldova este clasată pe locul cinci în lume, ca țară care înregistrează cea mai rapidă creștere a numărului de călători în scop turistic. Dacă în anul 2013 cel mai popular ghid pentru călători ,,Lonely Planet” menționa Moldova ca fiind cea mai nevizitată țară din Europa, atunci în 2017 țara a fost clasată în top zece destinații recomandate pentru petrecerea vacanțelor în perioada estivală”.

4. Abolirea regimului de vize cu țări precum Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweit; facilitarea regimului de vize pentru cetățenii din Republica Populară Chineză.

5. Desfășurarea în premieră a ,,Business Forumului Internațional Hotelier” în mai 2017 la Chișinău și lansarea primului Catalog ,,Best Hotels Moldova”.

6. Subvenționarea cu 20 de milioane de lei a agroturismului începând cu 2017; minimizarea actelor permisive pentru lansarea activității turistice (excluderea licenței în turism și clasificării obligatorii a structurilor de cazare ce dețin până la zece camere).

Clasamentul Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova:

1. Numărul crescut de vizitatori în Republica Moldova – peste trei milioane de vizitatori străini.

2. Stoparea unui proiect de lege a turismului restrictiv.

3. Deschiderea unor centre de informare a turiștilor, inclusiv în muzee. Printre acestea – Soroca, Criva, Cotova, Edineț, Văleni, Popeasca, Măgura, Cosăuți.

4. Amenajarea unor pensiuni turistice pentru diversificarea ofertei în destinații recunoscute. Printre acestea – Trebujeni, Butuceni, Lalova.

5. Elaborarea a două ghiduri turistice pentru raioanele Soroca și Ștefan Vodă.

Alte materiale din seria „Ce a adus bun anul 2017 în...”:

Ce a adus bun anul 2017 în procesul de reglementare transnistreană. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul educației. Campanie IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.