Candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de premier este practic inevitabilă, opinie

Partidul Liberal Democrat urmează să-şi întrunească Biroul permanent central ca să decidă asupra candidaturii pe care o va înainta la funcţia de prim-ministru. Deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu, a comunicat pentru IPN că discuţiile asupra candidatului vor începe după ce preşedintele ţării va demara consultaţiile cu fracţiunile parlamentare. Analistul politic Viorel Cibotaru e de părere că înaintarea candidaturii actualului premier interimar, Iurie Leancă, este practic inevitabilă.

Tudor Deliu a spus că nu s-a decis încă ziua când va avea loc şedinţa Biroului permanent al PLDM. Candidatura la funcţia de premier va fi selectată în urma discuţiilor, oricine va putea face propuneri, a mai spus parlamentarul.

Analistul politic Viorel Cibotaru, solicitat de IPN, a spus că desemnarea la funcţia de premier a actualului premier interimar, Iurie Leancă, este practic inevitabilă. „Iurie Leancă este prim-vicepreşedintele partidului şi al doilea exponent emblematic al formaţiunii. Este ierarhic superior altor membri şi aceasta trage mult la cântar. Cred că cel mai important este susţinerea manifestată de mai multe părţi după ce el a fost numit premier interimar. El este şi un bun profesionist şi e agreat şi de celelalte componente ale fostei alianţe de guvernământ”, a remarcat Viorel Cibotaru.

Referindu-se la declaraţiile liderului PLDM, Vlad Filat, că se va negocia constituirea unei noi majorităţi parlamentare doar cu democraţii, cu liberalii conduşi de Ion Hadârcă şi cu deputaţii neafiliaţi, Viorel Cibotaru a spus că liberal-democraţii trebuie să fie convinşi că au o majoritate care vor susţine Guvernul după învestire, nu doar la votarea acestuia. „PLDM trebuie să aibă garanţii de sprijin pentru viitorul guvern, altfel nici nu merită acest exerciţiu dacă executivul nu va fi susţinut de majoritatea parlamentară”, a subliniat Viorel Cibotaru.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a comunicat jurnaliştilor, după şedinţa Consiliului Naţional Politic al formaţiunii, că va fi înaintat un nou candidat la funcţia de premier. Totodată, fostul premier a mai spus că nu va mai candida la această funcţie, cel puţin nu în legislatura actuală a Parlamentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.