Candidatul la funcția de premier a prezentat lista miniștrilor în Parlament

Candidatul la funcția de prim-ministru, Ion Chicu, a prezentat astăzi, 14 noiembrie, lista miniștrilor propuși pentru noul Guvern, transmite IPN.

„Criza politică declanșată cu câteva zile în urmă poate avea repercusiuni extrem de grave pentru toate domeniile social-economice din țară. De acest lucru suntem conștienți cu toții, că orice zi de prelungire a acestei crize și implicit a stării de nefuncționalitate a administrării publice centrale, dar și locale, va agrava și mai mult situația țării în prag de iarnă. Iată de ce decizia de a solicita amabilitatea dumneavoastră, stimați deputați, de a examina chestiunea cu privire la instituirea unui nou Guvern am luat-o împreună cu colegii mei prezenți în sală, în doar câteva ore după semnarea de către președintele Republicii Moldova a decretului privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru”, a declarat Ion Chicu în plenul Parlamentului. 

La funcția de vicepremier și ministru al finanțelor este propus Sergiu Pușcuța, iar la funcția de vicepremier pentru reintegrare –  Alexandru Flenchea. Anatol Usatîi este propus pentru fotoliul de ministru al economiei și infrastructurii, Pavel Voicu pentru funcția de ministru al afacerilor interne. Fadei Nagacevschi este propus ministrul al justiției. La funcția de ministru al afacerilor externe și integrării europene este propus Aureliu Ciocoi, la funcția de ministru al apărării – Victor Gaiciuc, ministru al educației, culturii și cercetării – Corneliu Popovici, ministru al sănătății, muncii și protecției sociale – Viorica Dumbrăveanu. Ion Perju este propus pentru funcția de ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.

„Considerând statutul de Guvern minoritar, instituit în scopul redresării situației precare în majoritatea domeniilor vieții social-economice din Republica Moldova, orizontul de timp se limitează la perioada de până la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020. Programul reflectă viziunea Guvernului referitor la acțiunile cu caracter imediat necesar de întreprins în următoarele săptămâni, chiar ore pentru a restabili funcționalitatea administrației publice centrale, afectată semnificativ pe durata ultimelor luni”, a declarat Ion Chicu.

Candidatul la funcția de premier a spus că programul Guvernului cuprinde mai multe domenii prioritate. Este vorba despre inițiative sociale, economice, dar și care vizează mediul de afaceri. 

„Pentru anul următor ne propunem să transformăm literalmente țara în șantier. Și aici mă refer în primul rând la infrastructura drumurilor. Și nu doar pentru anul viitor, dar imediat ce ne permit condițiile meteorologice. Avem ca obiectiv orientarea, direcționarea spre investiții de infrastructură a sumelor tradiționale, care erau prevăzute până acum în bugete, în jure de patru-cinci miliarde de lei, dar suplimentar avem deja idei pentru a atrage în domeniul infrastructurii cel 300 de milioane de euro la anul viitor pentru a repara și a construi drumuri pe principalele artere ale țării”, a menționat Ion Chicu. 

Candidatul la funcția de premier susține că „urgența urgențelor” este pe dimensiunea reformei justiției și procuraturii. „Trebuie în ore numărate să reușim ajustarea conceptului de reformă a Curții Supreme de Justiție și evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale altor foruri internaționale specializate, pentru a nu rata ședința Comisiei de la început de decembrie. Trebuie să continuăm procesul de selectare a unui procuror general independent și integru, în conformitate cu legislația în vigoare. În foarte scurt timp trebuie să identificăm soluții urgente în vederea neadmiterii unor blocaje în cadrul puterii judecătorești”, a declarat Ion Chicu.

Potrivit lui, noul executiv se va concentra pe consolidarea parteneriatelor strategice cu SUA și cu Federația Rusă. De asemenea, vor fi intensificate eforturile de aprofundare a relațiilor de prietenie cu statele vecine, România și Ucraina.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.