Cancerul de col uterin a răpit 1000 de vieți în ultimii cinci ani în Moldova

Cancerul de col uterin este o amenințare pentru femeile din Republica Moldova. Maladia afectează grav generația aflată în perioada de reproducere. În jur de 4000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, în diferite stadii, iar în ultimii cinci ani, 1000 de femei au decedat din cauza acestei boli. În cele mai multe cazuri femeile s-au adresat tardiv la medic. Declarația a fost făcută de către ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Svetlana Cebotari, la conferința de presă privind lansarea săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, transmite IPN.

Potrivit Svetlanei Cebotari, femeile trebuie să conștientizeze necesitatea efectuării screening-ului de col uterin, o dată la trei ani, pentru a preveni maladia. Testul papanicolau și alte măsuri de profilaxie, precum o simplă vizită la medicul ginecolog, pot reduce riscul de îmbolnăvire de cancer de col uterin. „Societatea are nevoie de femei și fete sănătoase pentru a face familii sănătoase”, a spus Svetlana Cebotari.

În cadrul săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, Ministerul, în parteneriat cu Agenția Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă și Agenția Elvețiană pentru dezvoltare și Cooperare, a planificat un șir de acțiuni publice: sesiuni de informare și lecții publice în centrele de sănătate teritoriale, biblioteci comunitare, întreprinderi, companii private, biserici etc., unde au fost invitate să participe femeile. Una dintre acțiuni constă în difuzarea, la posturile de radio și tv, a unui spot despre cancerul de col uterin.

Larisa Catrinici, directorul Institutului Oncologic, a spus că, în pofida accesului sporit la asistenţă medicală și diagnostic de calitate, din 330 de paciente noi care sunt diagnosticate cu cancer, 40 decedează în același an.

Rita Columbia, reprezentantul UNFPA în Moldova, a spus că zilnic, în Republica Moldova peste 700 de femei fac testul screening și previn maladia. Cu toate acestea, o mare parte din femei se adresează prea târziu la medic, iar aceste adresări întârziate deseori sunt soldate cu deces. UNFPA va realiza în acest an un studiu național despre comportamentul femeilor vizavi de refuzul de a merge la medic și a preveni maladia.

Matthias Leichit, director adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției, a declarat că problema este mai mare în rândul femeilor din mediul rural, care mai puțin sunt informate despre cancerul de col uterin, despre screening-ul acestei maladii și totodată au un acces mai restrâns la servicii medicale. Potrivit lui Matthias Leichit resursele naționale alocate în ultimi ani pentru prevenirea maladiei nu au fost suficiente deoarece nu au ajuns la toți care au avut nevoie și nu a fost înregistrat un declin al acestei maladii.

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată în perioadă 28-3 februarie, în preajma zilei de 4 februarie, când este marcată Ziua Mondială de Combatere a Cancerului.

  • svetlana cebotari despre cancerul de col uterin.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.