CALRRM face demersuri să obţină personalitate juridică

Consiliul Autorităților Locale din România şi Republica Moldova (CALRRM) face demersuri să obțină personalitate juridică. Documentele pentru obținerea personalității juridice au fost deja înaintate la secretariatul general al Guvernului de către Asociația Comunelor din România şi Congresul Autorităților Locale din Moldova, transmite adevărul.ro, citat de IPN.

Potrivit sursei citate, în anul 2013, Asociația Comunelor din România şi Congresul Autorităților Locale din Moldova au constituit Consiliul Autorităților Locale din România şi Republica Moldova (CALRRM), iar colaborarea între cele două entități a fost extrem de bună, materializată printr-o serie lungă de înfrățiri între localități din cele două țări.

CALRRM este o entitate fără personalitate juridică, iar mai nou Asociația Comunelor din România a lansat procedurile pentru a obține personalitatea juridică a Consiliului.

„Este dorința comună a ACOR şi a Congresului Autorităților Locale din Moldova de a întări legăturile dintre noi, pentru că am reușit deja peste 100 de înfrățiri între localități din România şi Republica Moldova. O a doua componentă ar fi sprijinul pe care asociația noastră să îl dea pentru recunoaștere la nivelul Uniunii Europene și să devenim membru afiliat. O a treia componentă este un transfer de cunoștințe de bune practici dintre România şi Republica Moldova, pentru că din acest punct de vedere România este avansată în derularea de proiecte. Nu în ultimul rând, mai vizăm şi o componentă legată de implicarea activă pentru obținerea de finanțare prin Granturile norvegiene”, a declarat pentru Adevărul Sergiu Ţâra, președintele executiv al Asociației Comunelor din România, care este și președintele Consiliului Național de Integritate.

El a mai spus că ACOR are în derulare un parteneriat cu Asociația Municipiilor din România axat pe instruirea autorităților locale din România în domenii precum etică, transparență, incompatibilități şi conflict de interese. Au fost instruiți 15 formatori care, la rândul lor, vor instrui 2 000 de reprezentanți din 1 000 de comune şi 400 de municipii din România. La fel, vor avea cursuri cu autorități locale din Republica Moldova.

În echipa de formatori se află şi reprezentantul municipiului Bălți din Republica Moldova, localitate care a obținut de patru ori la rând titlul de „Cea mai transparentă localitate din Republica Moldova”. Consiliul Autorităților Locale din România încearcă astfel să-i recompenseze pentru acest lucru pe primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, şi pe alți reprezentanți ai autorităților locale din Moldova.

Cooperarea dintre Asociația Comunelor din România și Congresul Autorităților Locale din Moldova durează din anul 2013, iar întâlnirile dintre cele două structuri au loc la fiecare doi ani, în România sau Republica Moldova. Anul acesta, lucrările Adunării generale a CALRRM se vor desfășura la Sibiu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.