BOP: 23,2% ar vota cu Igor Dodon, iar 19,7% cu Maia Sandu

Dacă mâine s-ar organiza alegeri pentru funcția de președinte, 23,2% din populație ar vota cu Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor. Iar cu candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, ar vota 19,7%. Cu candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, ar vota 10,9% din alegători, iar pentru candidata Partidului Șor, Violeta Ivanov – 4,8%. Ceilalți patru concurenți electorali ar acumula sub 2%.

27,6% din cetățeni au spus că ar merge la vot, dar nu știu cu cine ar vota, iar 8,6% – nu ar merge la vot. Așa arată datele Barometrului Opiniei Publice, octombrie 2020, prezentate într-o conferință de presă la IPN de către Institutul de Politici Publice, transmite IPN.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a menționat că cetățenii au fost întrebați cum ar proceda dacă în turul doi al alegerilor ar nimeri anumite perechi de candidați. Au fost aleși primii trei candidați din topul preferințelor respondenților. Astfel, dintre Maia Sandu și Renato Usatîi, lidera PAS câștigă cu 30% din intervievați, în timp ce liderul PPPN ar acumula 24,5%. Alți 23,3% din respondenți ar vota împotriva ambilor candidați, iar 22% au declarat că este greu de răspuns.

Dintre Igor Dodon și Renato Usatîi, 29,2% au spus că l-ar susține pe Dodon, iar 28,7% pe Usatîi. Alți 22,4% ar vota împotriva ambilor, iar 19,7% au spus că le este greu să răspundă.

Dintre Igor Dodon și Maia Sandu, 32,2% au spus că ar vota cu Dodon, iar 31,4% – ar vota cu Sandu. În acest caz, procentajul celor care ar vota împotriva ambelor este de 18,4%, iar procentajul celor căror le vine greu să răspundă este de 18,1%.

67% din respondenți consideră că nu contează dacă președintele va fi femeie sau bărbat, ci este important să facă lucrurile corect. Totuși, 27% au spus că ar fi mai bine ca președintele să fie bărbat, iar 5% – au spus că femeie. Sondajul mai arată că 62% din respondenți consideră că președintele țării trebuie să publice în mod obligatoriu informații despre veniturile sale. 88% din intervievați cred că concurenții electorali trebuie să participe în mod obligatoriu sau mai degrabă obligatoriu la discursurile publice de la TV. 61,5% din respondenți au declarată că președintele trebuie să aibă mai multe competențe.

Cercetarea mai arată că, dacă duminica viitoare s-a organiza alegeri parlamentare, 20,8% din respondenți ar vota Partidul Socialiștilor, 17,6% – Partidul Acțiune și Solidaritate, 9,6% – Partidul Politic Partidul Nostru, iar 5,8% ar vota  Partidul Politic Șor. Alte formațiuni politice ar acumula sub 2% din sufragii.

„PSRM, PAS, PPPN și Partidul Șor ar lua majoritatea procentelor din aceste răspunsuri. Totuși acestea nu sunt atât de multe răspunsuri, pentru că „nu aș participa la alegeri”, „nu aș vota” – au zis 8,9% din respondenți. Alți 24,1% din respondenți au răspuns că nu știu și nu au răspuns alți 7,5% din respondenți. Avem în total 32% din respondenți – fiecare al treilea cetățean întrebat– care nu știe sau nu a răspuns la această întrebare”, a menționat Arcadie Barbăroșie.

Sondajul a fost realizat de Compania CBS Research la domiciliul respondenților, pe un eșantion de 1 124 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, în perioada 8-20 octombrie. Marja de eroare este de 3%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.