BNM salută deschiderea Victoriabank de a conlucra cu organele de anchetă

În contextul acțiunilor recente ale organelor de anchetă, Banca Națională a Moldovei salută deschiderea conducerii Băncii Comerciale „Victoriabank” SA de a conlucra cu acestea, transmite IPN.

„BC „Victoriabank” SA este parte a procesului amplu de reforme desfășurat în ultimii ani în sectorul bancar, prin care și-a îmbunătățit activitatea la mai multe capitole strategice: transparentizarea acționariatului, guvernanța corporativă, conformarea normelor prudențiale, gestionarea riscurilor etc. Această evoluție a fost un semnal important pentru investitori cu renume internațional, între care „Banca Transilvania” SA, fapt apreciat și susținut de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova”, se menționează într-un comunicat de presă al BNM.

Potrivit Băncii Naționale, în ultima perioadă, „Victoriabank” a înregistrat o dinamică pozitivă de modernizare și aliniere la standardele internaționale. BNM mai precizează că, în calitate de autoritate de supraveghere bancară, monitorizează situația din sectorul bancar al Republicii Moldova.

Procuratura Generală a anunțat că au fost puse sub sechestru bunuri în valoare 1,9 miliarde de lei ale băncii comerciale, figurantă în dosarul ce vizează frauda bancară. Potrivit PG, prin această acțiune se urmărește scopul „reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului”.

Victoriabank a emis un comunicat de presă în care menționează că „este surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu șase ani în urmă, după o perioadă atât de lungă de la derularea faptelor”. De asemenea, banca este surprinsă de faptul că informaţiile legate de situaţie circulă în spaţiul public fără ca banca să fi fost informată. „În opinia noastră, Victoriabank, în forma sa actuală și după transformarea începută în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorități. Pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaborează cu autoritățile  și așteaptă etapele următoare ale procesului”, se spune în comunicatul băncii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE