BNM prezintă recomandări pentru evitarea schemelor de fraudă cu pretext investițional

Banca Națională a Moldovei recomandă cetățenilor să se informeze înainte de a face investiții și să nu discute aspecte legate de investiții cu persoane suspecte. Schemele de fraudă iau amploare în era tehnologiilor informaționale, la nivel mondial, Republica Moldova nefiind o excepție. Acestea sunt modificate de la caz la caz, ceea ce face dificilă detectarea lor și sporește numărul de victime. Răufăcătorii utilizează cu precădere rețele sociale pentru diseminarea anunțurilor false și, profitând de lipsa de prudență a oamenilor, îi ademenesc în scheme de pretinse investiții, cu promisiunea că în scurt timp vor obține câștiguri fabuloase, se arată într-un comunicat de presă al instituției, citat de IPN.

Potrivit băncii centrale, în mod special, infractorii folosesc denumirile unor companii cu renume sau ale unor instituții naționale și internaționale, prin utilizarea brandurilor și logo-urilor unor bănci centrale și comerciale sau imaginilor unor demnitari de stat, a unor pagini web fictive, apelând și la falsificarea ștampilelor sau a actelor acestora. Odată ce reușesc să obțină mijloacele financiare de la persoanele atrase în schemă, răufăcătorii dispar fără urmă.

Banca Națională îndeamnă cetățenii să se informeze de pe site-uri oficiale și să fie  precauți atunci când li se fac promisiuni de  profituri mari și rapide. Se recomandă prudență maximă față de persoanele care pretind că au cunoștințe și oferă oportunități exclusive de investiții sau față de cei care solicită plăți cu scopul investițiilor, în special dacă cealaltă parte vine cu inițiativa efectuării de investiții.

Nu este bine să fie discutate aspectele legate de investiții cu persoane suspecte care utilizează tehnici de vânzări agresive. Nu trebuie transmiși banii persoanelor cu care se interacționează doar în mediul online. Nu trebuie furnizate date bancare, copii ale actelor de identitate sau orice alte informații sensibile pe pagini web care promovează obținerea profiturilor mari sau rapide și a căror autenticitate nu poate fi verificată.

BNM atenționează asupra riscurilor de a investi în criptovalute, care nu sunt reglementate în Republica Moldova. Prin urmare, fondurile utilizatorilor nu sunt protejate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.