BNM precizează că măsurile luate sunt pentru a ține piept valului de scumpiri

Valul de scumpiri internaționale la resursele energetice și la produsele alimentare a avut un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova, de aceea acțiunile Băncii Naționale a Moldovei sunt necesare pentru a ține piept acestora și pentru a evita consecințele mult mai dureroase pe termen lung, precizează instituția într-un comunicat de presă.

În condițiile în care șocurile inflaționiste sunt resimțite mai puternic în țări cu economii mici și deschise, precum e cea a Republicii Moldova (respectiv inflația este mai persistentă), este nevoie de aplicat în continuare măsuri de politică monetară restrictive. Banca Națională a Moldovei reiterează că, de rând cu celelalte bănci centrale, a decis să promoveze o politică monetară menită să asigure stabilitatea financiară, transmite IPN.

Toate economiile lumii sunt afectate de cele două crize care s-au suprapus: pandemia și războiul din Ucraina. Măsurile BNM sunt întreprinse cu scopul de a proteja pe viitor economiile și veniturile cetățenilor, în mod implicit recuperarea economică a țării noastre”, se subliniază în comunicatul de presă.

BNM va monitoriza atent procesul inflaționist, inclusiv factorii, riscurile și incertitudinile asociate, și va ajusta instrumentele de politică monetară la momentul oportun, pentru îndeplinirea obiectivului fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.