BNM, îngrijorată față de modul de instrumentare a cauzei penale împotriva unor angajați

Banca Națională a Moldovei își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile procesuale de percheziții și a modului de instrumentare a unei cauze penale recent intentate împotriva unor angajați cu funcții-cheie, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al instituției se menționează că dosarul vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului de reformare a sistemului bancar, desfășurat în ultimii aproape patru ani de Banca Națională. Scopul este de a asigura transparentizarea acționariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci și un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil.

BNM precizează că își exercită un mandat complex care urmărește protejarea interesului public. Măsurile de supraveghere sunt fundamentate pe evaluări calitative și judecată profesională de o complexitate deosebită ale angajaților BNM, susceptibile de interpretări divergente de către persoanele vizate de actul de supraveghere, precum și de terțe persoane și autorități.

Conform legii, BNM este singura autoritate în măsură să se pronunțe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor și analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale privind aplicarea sancțiunilor, măsurilor sancționatoare și a altor măsuri.

Procedurile judiciare și pre-judiciare de orice natură, indiferent de soluția finală, îndreptate împotriva BNM sau angajaților acesteia, au un puternic efect descurajator asupra BNM și de intimidare a angajaților săi în exercitarea cu bună-credință a atribuțiilor funcționale de evaluare a riscurilor, se menționează în comunicat.

În legătură cu aceasta și având în vedere că hotărârea BNM este în vigoare și beneficiază de prezumția legalității, iar instituția și angajații săi au cooperat pe deplin cu ancheta, acțiunile organului de urmărire penală ar putea fi percepute ca o ingerință în competența exclusivă a BNM de evaluare și supraveghere a acționariatului bancar, fapt inadmisibil inclusiv din perspectiva separării puterilor în statul de drept. 

Instituția  subliniază că asemenea acțiuni împiedică personalul unei bănci centrale să își exercite atribuțiile în mod adecvat și reduce capacitatea instituției de a asigura supravegherea, transparența și stabilitatea sectorului bancar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE