BNM: Inflația este bună pentru economie dacă nu este nici prea mare și nici prea mică

Inflația este un fenomen care se manifestă prin creșterea generalizată a prețurilor la bunuri și servicii. Aceasta este bună pentru economie dacă nu este nici prea mare și nici prea mică, exact cât trebuie. Informațiile despre inflație sunt explicate într-un video prezentat de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare și sensibilizare „Educația financiară – un beneficiu personal, social și economic”, care a fost lansată în această săptămână, transmite IPN.

Inflația apare atunci când cererea crește într-atât de mult încât producătorii cu greu fac față și atunci măresc prețurile. Sau apare un deficit de resurse economice importante, cum ar fi petrolul – prețul acestuia crește și apoi au loc scumpiri la transport, alimente și altele. În toate cazurile, cu aceiași bani, poți cumpăra mai puțin decât înainte.

„Este inflația un rău sau un bine? Dacă prețurile scad, are loc deflația. Să ne imaginăm că prețurile scad în continuu. Dacă ne-am dori o mașină, un telefon sau alte bunuri și am ști că prețul lor va fi tot mai mic, am amâna mereu achiziția. La fel și producătorii – de ce să facă azi pâine, dacă mâine făina va fi mai ieftină? Viața economică ar încetini, iar în unele domenii chiar s-ar opri. Ar fi o lume a consumului amânat și a vieții amânate”, se explică în material.

Inflația este bună pentru economie dacă este exact cât trebuie. În acest sens, Banca Națională a Moldovei utilizează instrumente de politică monetară. Principalul este rata de bază, care are ca scop gestionarea cererii și ofertei de bani, prin modificarea costului banilor. Prin utilizarea acestor instrumente se încearcă menținerea inflației la un nivel anual optim pentru o creștere și dezvoltare sustenabilă a economiei țării, pe termen mediu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.