BNM a majorat rata de bază cu 2 puncte procentuale

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost majorată cu 2 puncte procentuale, până la 8,50% anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, într-o ședință extraordinară, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, se vor mări cu 2 puncte procentuale și ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 10,50 și, respectiv, până la 6,50% anual.

În același timp, se mărește norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 februarie – 15 martie 2022, cu 2 puncte procentuale și se stabilește în mărime de 28% din baza de calcul. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă rămâne neschimbată.

Potrivit BNM, configurarea politicii monetare are scopul să tempereze presiunile inflaționiste, astfel încât să diminueze efectul șocurilor asupra economiei pentru o revenire mai rapidă a acesteia în echilibru.

Accelerarea inflației din ultima perioadă denotă vulnerabilitatea procesului inflaționist autohton față de evoluțiile din mediul extern, explică accelerarea inflației din ultima perioadă, care se datorează preponderent șocurilor de ofertă din perspectiva creșterii prețurilor internaționale și regionale la produsele alimentare, la resursele energetice și la alte materii prime cu repercusiuni asupra prețurilor de import. Totodată, presiuni asupra inflației se manifestă și din partea cererii în contextul creșterii venitului disponibil și al creditării de consum, care au susținut majorarea prețurilor subcomponentelor inflației de bază, dar și a prețurilor la produsele alimentare, se arată într-un comunicat de presă remis de BNM.

Creditele noi acordate în moneda națională au menținut tendința de creștere și în luna decembrie 2021 în proximitatea maximelor istorice, volumul acestora majorându-se cu 46,7% în termeni anuali. Astfel, majorarea ratei de bază în combinație cu majorarea normei rezervelor obligatorii sunt orientate spre diminuarea ritmurilor de creștere a creditelor de consum, care la moment au un impact puternic proinflaționist și totodată pune presiuni asupra deficitului contului curent al balanței de plăți, balanței comerciale și cursului de schimb.

În cadrul unei activități de educație financiară, organizată de Banca Națională, Natan Garștea, consilierul guvernatorului BNM, a dat exemple ale modului în care BNM influențează sectorul bancar. „Dacă BNM crește rata de finanțare, cum este rata de bază, atunci cetățenii pot să înțeleagă: se așteaptă inflație, o să crească ratele dobânzilor la depozite, o să se scumpească creditele”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.