Blocul Acum cu PDM nu pot forma un Guvern, opinie

Jurnalistul Valerii Demidețkii consideră că blocarea tribunei Parlamentului este o reacție firească a opoziției, iar Blocul ACUM cu PDM nu pot forma un Guvern.  Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova.

Jurnalistul Valerii Demidețkii consideră că blocarea tribunei Parlamentului este o reacție absolut normală a opoziției, destul de previzibilă. „Opoziția pentru ce există? Opoziția vrea să obțină puterea, merge în alegerile prezidențiale, ea înțelege că actualmente legislația este făurită în așa fel încât demisia Guvernului duce fără îndoială la alegeri parlamentare anticipate. Blocul Acum cu PDM nu pot forma un Guvern pentru că președintele propune candidatura premierului și el de două ori îl va propune tot pe Ion Chicu”, a menționat jurnalistul.

Potrivit lui, de facto, nimeni nu vrea să se „despartă” de mandatele de deputați pentru că, în caz de anticipate, Partidul Democrat nu ar mai obține 30 de fotolii în Parlament, dar numai câteva. „Nimeni nu vrea să-și piardă mandatul, dar este absolut normal că va face gălăgie”, a explicat Valerii Demidețkii. Totodată, jurnalistul consideră că socialiștii ar putea merge la alegeri anticipate pentru că în acest caz ar putea obține un rezultat mai bun decât la scrutinul precedent. De asemenea, în opinia lui, și Partidul Șor ar putea obține mai multe fotolii de deputat, în caz de anticipate.

Comentatorul politic Roman Mihăeș afirmă că Blocul ACUM și Partidul Democrat au același interes – căderea Guvernului condus de Ion Chicu. De asemenea, printre interesele lor ar fi obținerea organizării alegerilor parlamentare anticipate și încercarea de a-și consolida pozițiile în legislativ.

„Blocul ACUM și PDM deja nu mai poartă acest „război mediatic”. Toți s-au unit împotriva socialiștilor, împotriva lui Chicu. „Sponsorul” lor le va găsi loc pentru fiecare”, a menționat Roman Mihăeș.

Vineri, 21 februarie, deputații PAS și PPPDA au blocat tribuna Parlamentului în semn de protest pentru „ignorarea” moțiunii împotriva activității Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a faptului că ministrul Aureliu Ciocoi nu s-a prezentat în plenul Parlamentului. Parlamentarii s-au declarat nemulțumiți și de intenția premierului Ion Chicu de a prezenta raportul de activitate în ședință în plen, fără a-i informa din timp despre acest lucru.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.