Biroul de reintegrare: Starea lui Adrian Glijin și condițiile de detenție sunt neclare

Biroul politici de reintegrare precizează că, în pofida tuturor eforturilor depuse până în prezent, contactul personal cu Adrian Glijin, reținut acum mai bine de un an de către structurile de la Tiraspol, nu a fost asigurat. Starea de sănătate și condițiile de detenție a acestuia sunt neclare, iar perspectiva eliberării din privațiune nu este comunicată. Instituția mai precizează că drepturile și libertățile tânărului continuă a fi lezate, fapt ce provoacă o foarte mare îngrijorare, transmite IPN.

„După cum se știe, cazul lui Adrian Glijin, cetățean al Republicii Moldova, domiciliat în raionul Camenca, este unul de rezonanță și, deja de aproape un an și o lună din data reținerii și privării de libertate în mod arbitrar de către reprezentanții structurilor de forță din stânga Nistrului, nu se cunosc multe detalii despre circumstanțele cazului și starea actuală a acestuia”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare.

Imediat cum s-a aflat despre cazul dat, atât Biroul, cât și viceprim-ministrul pentru reintegrare au făcut uz de toate pârghiile disponibile pe linia de competență atribuită, fiind notificate organele de drept împuternicite prin lege, informați actorii formatului de negocieri ,,5+2”. De asemenea, a fost informată și Președinția în exercițiu a OSCE, dar și partenerii internaționali care gestionează componenta drepturilor omului (OSCE, Consiliul Europei, ONU, misiunile diplomatice relevante), cu apelul de a avea o contribuție activă și a acorda asistență în vederea eliberării și restabilirii în drepturi a lui Adrian Glijin.

Autoritățile menționează că, prin canalul de comunicare de la nivelul oficiilor reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol, au fost perfectate și remise multiple demersuri prin care s-a solicitat elucidarea motivelor recurgerii la asemenea abuzuri, circumstanțelor și temeiurilor de detenție nefondată. La fel, a fost solicitată asigurarea accesului mamei, familiei și a rudelor apropiate la locul aflării, comunicarea stării de sănătate și a condițiilor de detenție. „Aceleași eforturi au fost făcute și prin intermediul Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, dar și s-a încercat abordarea în comun cu alte cazuri individuale pe platforma grupurilor de lucru sectoriale. Însă, din motive independente de Chișinău, convocarea experților de profil de pe ambele maluri ale Nistrului nu a fost posibilă în acest an”, se spune în comunicat.

Potrivit Biroului pentru reintegrare, cazul lui Adrian Glijin va fi menținut în vizor și, în pofida tuturor dificultăților existente, generate de inaccesibilitatea regiunii pentru toți factorii publici și apărătorii drepturilor omului de pe malul drept al Nistrului, acest dosar va fi inclus pe agenda tuturor formatelor de dialog relevante până la soluționarea definitivă.

Săptămâna trecută, Asociația Promo-LEX
a lansat Campania „Arătați-l viu”, în susținerea lui Adrian Glijin. Campania este o întrunire online în vederea determinării autorităților constituționale din Republica Moldova, celor din Federația Rusă, precum și a actorilor implicați în formatul 5+2 să se implice imediat în apărarea și eliberarea unei persoane răpite a făcut apel la autoritățile țării să se implice și să contribuie la eliberarea tânărului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.