Biblioteca Națională a dat startul Campaniei Nocturna Bibliotecilor 2020

Biblioteca Națională a Republicii Moldova a dat startul Campaniei Nocturna Bibliotecilor 2020. Prima parte a evenimentului de lansare avut loc ieri seara, 25 septembrie, în aer liber, iar cea de-a doua se va desfășura în după-amiaza zilei de astăzi, 26 septembrie, în scuarul Bibliotecii, transmite IPN.

În cadrul evenimentului, directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că genericul campaniei, „Rezistăm Infodemiei”, este specific anului 2020. ,,Noi, bibliotecarii, suntem acei prieteni ai cărți care ajutăm utilizatorii să selecteze informația verifică. Bibliotecarii trebuie să poată să ajute utilizatorul de informație să consume doar informația adevărată, trecută prin sită”, a spus Elena Pintilei.

Daniela Galai, coordonator IREX Europe, a precizat că membrii programului pe care îl reprezintă au lucrat în domeniul educației mediatice cu bibliotecile și bibliotecarii din Republica Moldova din 2015 și până în prezent. „Am organizat instruiri pentru bibliotecari, oferindu-le instrumente, tehnici, cunoștințe în domeniul educație mediatice. Toate aceste lucruri le-au dezvoltat gândirea critică, i-au ajutat să discearnă mai bine falsul de adevăr, autenticul de neautentic. Ba mai mult, ei nu au ținut aceste informații doar pentru ei, ci au încercat să le răspândească, să le povestească și celorlalți membri ai comunității, despre cât de important este să gândim critic atunci când avem de-a face cu o multitudine de informații care ne bombardează din toate părțile”, a spus Daniela Galai.

În cadrul evenimentului a avut loc și o lansare de carte, un roman autobiografic cu titlul: „Prin nori de lapte și venin” de Nicoleta Negrescu. Publicația este susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care a contribuit la editarea primelor 300 de exemplare.

Potrivit organizatorilor, actuala ediție a Nocturnei Bibliotecilor 2020 își propune să aducă lumină în ceea ce privește fenomenul excesului informațional și mijloacele de protecție împotriva efectelor nocive ale infodemiei și să scoată în față bibliotecile ca instituții sigure de informare.

Campania este organizată în parteneriat cu IREX Europe în Moldova și susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE