BERD acordă 25 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor

Depozitele de deșeuri neconforme și mai multe depozite de deșeuri neautorizate mai mici vor fi lichidate în cadrul unui proiect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare. De asemenea, urmează să fie construit un depozit regional de deșeuri sanitare în conformitate cu standardele UE. Astfel se țintește reducerea aruncării ilegale a deșeurilor, precum și modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor. Acordul cu BERD, în valoare de 25 de milioane de euro, a fost semnat miercuri la Chișinău, transmite IPN.

Investiția BERD va sprijini îmbunătățirile din sistemul de gestionare a deșeurilor solide din trei zone de management a deșeurilor din cadrul Strategiei de Management a Deșeurilor Solide din Moldova.

Prima Zonă de Management a Deșeurilor care va beneficia de susținerea BERD în cadrul proiectului include raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași, necesitând o investiție estimativă de circa 19,48 milioane de euro. Aceasta va fi finanțată prin prima tranșă de 6,94 milioane euro din împrumutul BERD, cu o sumă similară oferită de BEI.

Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est, la care Uniunea Europeană este cel mai mare donator, va oferi și un grant de investiții de până la 5,6 milioane de euro pentru reabilitarea sa. Proiectul mai beneficiază de susținere prin cooperare tehnică, finanțată de Suedia.

Proiectul permite extinderea, regionalizarea și crearea unui sistem regional consolidat de gestionare a deșeurilor solide în zonele participante. Se preconizează ca proiectul să servească drept model pentru un sistem durabil de gestionare a deșeurilor solide în toată țara.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.