Benedetto Della Vedova: Pornim de la relațiile excelente pentru a crea spații noi pentru apropiere

Interviu IPN cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale a Republicii Italiene, Benedetto Della Vedova
---


IPN: Ați fost și Dumneavoastră, ieri seara, la concertul consacrat aniversării a 30-ea de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-italiene, care a avut loc în Palatul Republicii de la Chișinău și pe care vreau să vi-l propun în calitate de simbol al acestei aniversări. A fost un concert superb, cu muzică foarte bună italiană și moldovenească, cu muzicieni excelenți moldoveni și italieni. A fost o operă comună fantastică. Unde, în care domenii mai suntem ca o orchestră comună atât de bine închegată? De exemplu, în relațiile economice, în schimburile comerciale, pe cât de bine „am cântat” împreună acești 30 de ani?

Benedetto Della Vedova: Orchestrele, în mod special cele politice, caută mereu să stabilească o sintonie exactă, pentru a nu crea probleme în plus. Cred că acest simbol al orchestrei poate fi atribuit și celor care cântă muzică moldovenească și italiană, dar și autorităților moldovenești și italiene, care găsim modalități și capacități de a ne afla împreună. Vorbesc și despre moldovenii din Italia, o diaspora foarte numeroasa, dar și despre italienii care investesc în Republica Moldova. Eu cred că, din punct de vedere economic, relațiile sunt excelente și pornim de la relațiile excelente pentru a crea noi spatii pentru investiții și schimburi reciproce în diferite sectoare, inclusiv cel al instruirii la nivel de universități, sectorul agroalimentar etc. Avem multe de făcut și vizita mea la Chișinău are drept obiectiv anume să facem astfel ca relațiile economice să crească, precum și relațiile la nivel instituțional, așa cum s-a întâmplat și în această dimineață, dar și în alte domenii.

IPN: Care sunt cele mai importante proiecte pe care le realizează Italia în Moldova, de ce anume în aceste domenii și ce efecte putem scoate în evidență în această perioadă?

Benedetto Della Vedova: Sunt acorduri importante ce țin de suportul italian în domeniul reformelor în justiție, există o cooperare importanta ce tine de securitate etc. Azi voi fi prezent la un eveniment organizat între carabinierii moldoveni și cei italieni. În particular, carabinierii italieni vor aduce în Moldova câini foarte instruiți, ceea ce va permite consolidarea capacităților carabinierilor din Republica Moldova.

IPN: Pentru că relațiile corecte sunt sau trebuie să fie echitabile, în ce domenii Italia a putut conta pe sprijinul Moldovei?

Benedetto Della Vedova: Am avut susținerea RM în mai multe contexte internaționale. Ultimul exemplu, cronologic vorbind, Moldova a susținut și a votat candidatura italiană pentru patrimoniul mondial UNESCO, pentru că Italia a intrat în mecanismul european de gestionare a siturilor UNESCO. Deci, și la nivel internațional avem o colaborare sporită. Și, apropo de situri UNESCO, obiectivul nostru, al italienilor, în cadrul UNESCO la nivel mondial, este de a implica țări unde sunt puține situri sau dețin situri puțin luate în considerare de patrimoniul UNESCO. Îmi doresc și sper ca în viitorul apropiat în lista patrimoniului UNESCO să fie și situri din teritoriul moldav sau materiale ale tradiției moldovenești.

IPN: Spuneați că azi dimineață ați semnat un acord foarte important. Despre ce este și ce alte documente importante care ușurează viața moldovenilor și a italienilor au fost semnate și funcționează în acești 30 de ani?

Benedetto Della Vedova: Noi azi am semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii. Aceasta va putea permite absolvenților moldoveni să conteze pe recunoașterea diplomelor emise în Moldova în Italia și viceversa. De asemenea, Acordul oferă studenților moldoveni posibilitatea să meargă să studieze în Italia, iar licențiaților italieni posibilitatea să vină să lucreze în Moldova, fiindu-le recunoscută diploma. Există și multe alte acorduri care vin să îmbunătățească viața cetățenilor, dar eu aș aminti aici doar unul, care nu e legat direct de Italia, ci de Uniunea Europeană - Acordul de Asociere a Moldovei cu UE. Pentru mine acesta este cel mai important și Italia 100% susține prospectiva europeana a Moldovei.

IPN: Cum se simt moldovenii în Italia și italienii în Moldova? De ce credeți că o foarte mare parte dintre moldovenii care au decis să-și caute o viață mai bună în afara țării lor de origine, au ales să se stabilească în Italia? Ce efecte produce acest fenomen pentru țările noastre?

Benedetto Della Vedova: Cred ca în medie se simt foarte bine ambele comunități. Comunitatea moldovenească în Italia, care cred că este cea mai mare comunitate din străinătate, este foarte activă, mulți sunt angajați, mulți sunt întreprinzători. Ieri m-am întâlnit cu comunitatea italienilor în Republica Moldova, sunt foarte mulți și toți oferă servicii fiind întreprinzători. Faptul că mulți moldoveni pleacă peste hotare, așa cum și italienii pleacă, este păcat, dar este și o oportunitate mare. Pe de altă parte, ține de statul Republica Moldova să se dezvolte, să crească, să facă reforme, reforme în ceea ce privește libertatea, democrația, statul de drept, combaterea corupției, pentru a demonstra celor plecați, dar și celor care intenționează să plece, că țara este pregătită sa valorifice aici, în propria Patrie, propriile talente.

Pentru conformitate, Valeriu Vasilică

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.