Banca Mondială oferă circa 40 mln de dolari pentru dezvoltarea învățământului superior

Un credit de 39,4 milioane de dolari a fost aprobat astăzi de Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale pentru proiectul „Învățământul superior” din Moldova. Proiectul vine să sporească calitatea, relevanța și eficiența sistemului de învățământ superior din țară, astfel încât oamenii să obțină studiile și competențele necesare pentru a accesa mai multe oportunități și a-și îmbunătăți nivelul de trai, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Băncii Mondiale în Moldova.

Potrivit Annei Akhalkatsi, managerul de țară pentru Moldova al Băncii Mondiale, în prezent, sistemul de învățământ superior din Moldova nu este suficient de bine orientat spre cererea existentă pe piața muncii. Cele mai mari provocări pentru companii fiind competențele nepotrivite și lucrătorii nemotivați. „Proiectul Învățământul superior va ajuta oamenii să obțină cunoștințele și competențele necesare pentru locuri de muncă atractive acasă, fără a fi nevoiți să-și părăsească familiile în căutarea unei vieți mai bune peste hotarele țării, și va ajuta angajatorii să angajeze lucrători cu competențele necesare pentru dezvoltarea afacerilor lor”, a declarat Anna Akhalkatsi.

Pe parcursul a cinci ani, proiectul va include intervenții sistemice în domeniile calității, finanțării și managementului învățământului superior, inclusiv un program care va putea fi utilizat de universitățile și colegiile pedagogice selectate pentru îmbunătățirea rezultatelor învățării în inginerie, tehnologia informației, sănătate (medicină) și pedagogie.

Banca Mondială menționează că proiectul „Învățământul superior” susține eforturile guvernului de remediere a problemei declinului continuu al numărului de studenți în învățământul terțiar și pregătire mai bună a tinerilor pentru cererea în evoluție rapidă pe piața muncii. Proiectul corespunde priorităților țării definite în Strategia Națională de Dezvoltare – Moldova 2020, care accentuează importanța ajustării sistemului de învățământ al țării la necesitățile pieței muncii.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1 miliard de dolari SUA au fost alocați pentru aproximativ 60 de operațiuni în țară.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.