Banca Mondială: Economia Moldovei va fi în scădere în 2020, dar va reveni treptat

Economia Republicii Moldova va fi în scădere în 2020, presupunând o revenire treptată începând cu trimestrul trei al anului. Pe lângă sistarea temporară a activităților economice cheie și pierderea de venit aferentă, impactul răspândirii noului tip de coronavirus în Moldova va fi în mare parte asociat cu scăderea cererii de export, cu reducerea numărului de călătorii și a turiștilor, precum și cu reducerea remiterilor, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Băncii Mondiale.

Potrivit prognozei economice actualizate pentru primăvara anului 2020, realizată de Banca Mondială pentru Europa și Asia Centrală, dacă răspândirea virusului persistă și după trimestrul doi al anului 2020, impactul COVID-19 va avea efecte mai severe. Aceasta va duce la o recesiune mai profundă și la pierderi de lungă durată în ceea ce privește producția și locurile de muncă. Se preconizează că economia se va redresa în 2021, pe măsură ce economia globală se ameliorează în urma pandemiei.

Banca Mondială finalizează un program de activități pentru a ajuta Moldova să gestioneze și să diminueze impactul crizei, inclusiv printr-un proiect de urgență în valoare de 57,4 milioane dolari. Acesta este destinat sprijinului necesităților imediate ale sectorul sănătății în combaterea pandemiei, dar și susținerii gospodăriior și lucrătorilor care-și pierd locurile de muncă, prin acordarea acestora a îndemnizațiilor de ajutor social.

În Europa și Asia Centrală, politicile publice decisive în prioritizarea investițiilor în sistemele de sănătate, care reprezintă plase de siguranță pentru cetățeni, în special pentru cei mai vulnerabili, au o importanță critică pentru reducerea impactului pe care îl are pandemia de COVID-19, precizează Banca Mondială.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.