Banca Mondială a aprobat împrumutul de 52,5 milioane de euro

Banca Mondială a aprobat un împrumut în sumă de 52,5 milioane de euro din resursele Asociației Internaționale pentru Dezvoltare, oferit Republicii Moldova pentru o operațiune de răspuns de urgență la COVID-19. Proiectul va susține acțiuni eficiente și oportune de răspuns la pandemia COVID-19, prin consolidarea sistemelor naționale de asistență medicală și atenuarea riscurilor sociale, transmite IPN.

Proiectul va oferi, de asemenea, măsuri de protecție socială pentru cele mai sărace și vulnerabile categorii ale populației în vederea gestionării impactului imediat al pandemiei. „Finanțarea va consolida capacitatea țării de a detecta și monitoriza infecția și de a salva vieți. De asemenea, proiectul va oferi resurse pentru expansiunea acoperirii cu asistență socială a categoriilor sărace și vulnerabile”, menționează Anna Akhalkatsi, manager de țară pentru Moldova, Banca Mondială, citată într-un comunicat de presă al instituției.

În contextul eforturilor de îmbunătățire a detectării și prevenirii răspândirii COVID-19, proiectul va procura consumabilele urgent necesare, inclusiv echipamente și consumabile de diagnosticare pentru laboratoarele naționale. De asemenea, este vorba despre echipamente de protecție personală, materiale de protecție împotriva infecțiilor pentru personalul din spitale și unități medicale primare, echipamente medicale, medicamente și consumabile pentru unitățile de terapie intensivă și ambulanțe. Proiectul va instrui personalul medical în oferirea asistenței pentru COVID-19 și prevenirea infecției și va susține consolidarea capacității personalului medical de a oferi asistență critică.

Suplimentar, proiectul va dezvolta capacitatea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a aborda provocări în cazul apariției focarelor de boli infecțioase și bolilor prevenibile de vaccinuri, precum și de a răspunde eficient la eventuale provocări similare.

Beneficiarii proiectului vor fi persoanele deja infectate cu COVID-19, cetățenii supuși unui risc sporit, în special persoanele vârstnice și persoanele cu afecțiuni cronice, personalul medical și de urgență, furnizorii de servicii în centrele medicale și de testare, precum și agențiile de sănătate publică implicate în răspunsul la criză. Muncitorii și familiile afectate de pandemie, prin pierderea locurilor de muncă sau pierderea altor venituri, vor fi mai bine protejați prin expansiunea acoperirii programului guvernamental Ajutor Social.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.