Avocatul Victor Panţâru consideră necesar un audit al activității organelor de drept din Edineţ

Avocatul Victor Panţâru consideră necesar ca organele de drept de la Chișinău să facă un audit al activității colegilor lor din raionul Edineţ. Într-o conferință de presă la IPN, avocatul a acuzat deficiențe în anchetarea omorului unui tânăr de 25 de ani, în august 2019.

Victor Panţâru susține că organele de drept din Edineţ trebuiau să investigheze incompetența medicilor, care nu au reacționat corect și rapid pentru a-i salva viața, dar și incompetența medicilor legiști, care nu au făcut poze la fiecare rană și nu au descris modul de formare a rănilor, atunci când au întocmit raportul de expertiză medico-legală a cadavrului. „Sunt informații cruciale pentru urmărirea penală, din simplul motiv că din aceste date rezultă vinovăția sau nevinovăția inculpatului”, a spus Victor Panţâru.

Potrivit avocatului, incompetența organelor de drept din Edineţ este demonstrată și prin faptul că dosarul a fost trimis în instanță fiind calificat ca „omor simplu”, deși este vorba de un omor comis cu o deosebită cruzime, or victima a fost înjunghiată de mai mult de zece ori. Dacă dosarul ar fi examinat prin prisma „omorului săvârșit cu o deosebire cruzime”, pedeapsa pentru inculpat ar fi mai mare, iar la examinarea dosarului ar participa un complet de judecători, și nu unul singur ca în cazul omorului simplu.  „Noi avem toate aceste date care ne vorbesc despre incompetența organelor de drept. Este o problemă gravă dacă organele de drept înțeleg că în așa mod trebuie să ancheteze dosarele penale”, a subliniat Victor Panţâru.

Apărătorul a mai spus că organele de urmărire penală trebuie să știe că, atunci când este vorba de asemenea tragedii, indiferent care ar fi adevărul, important pentru succesorii părților vătămate, pentru toate părțile implicate în proces și, în primul rând, pentru cel acuzat este să fie aflat adevărul. E important să fie restabilit șirul celor întâmplate. „Modul în care a fost dusă urmărirea penală lasă loc de atâtea întrebări. Nu este nimic altceva decât o dovadă clară că fie a fost un interes ca să se întâmple aceasta sau, mai grav, așa înțelege organul de urmărire penală să ducă anchete pe cazuri de omor”, a spus apărătorul.

Angela Paleva, mama victimei, acuză că mai multe probe delicte lipsesc din dosar, inclusiv înregistrări video care ar face lumină în acest caz, iar fotografiile de la fața locului au fost anexate selectiv. Analizând și suprapunând documentele anexate la dosar cu informațiile pe care le-a aflat despre seara tragerii, femeia are convingerea că s-au omis sau s-au ascuns intenționat multe lucruri, ceea ce a dus la calificarea cazului ca omor simplu.

Poliția anunța, pe 8 august 2019, că tânărul de 25 de ani a fost înjunghiat de către un prieten de-al său după ce ar fi mers noaptea târziu, în stare de ebrietate, să-l scoată la plimbare și între ei s-a iscat o ceartă. Victima locuia în Federația Rusă și a venit în Moldova să-și viziteze rudele.

  • Victor Pantiru despre investigatiile incorecte
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.