Avocatul poporului solicită CEC să-și revizuiască hotărârea

Hotărârea CEC privind constituirea a 139 de secții de votare în străinătate contravine standardelor în domeniul drepturilor omului și nu va asigura realizarea dreptului la vot pentru toți cetățenii, spune avocatul poporului Maia Bănărescu. Potrivit ei, CEC trebuie să-și revizuiască hotărârea, în caz contrar aceasta va duce la încălcarea dreptului fundamental de a alege și de a fi ales, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Avocatului poporului, se menționează că experiența ultimelor scrutine electorale a demonstrat că eforturile statului nu au fost suficiente pentru a asigura condițiile necesare pentru toți cetățenii care se află în afara țării și care au dorit să își exercite dreptul de vot, din cauza numărului redus de secții de votare și buletine de vot. Iată de ce Maia Bănărescu a recomandat repetat, inclusiv în rapoartele anuale, mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, apreciind acțiunile întreprinse de autorități în acest sens.

În opinia Ombudsmanului, asigurarea realizării dreptului la vot tuturor cetățenilor, indiferent de locul aflării este o obligație a statului care rezultă din Constituție și tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.