Avocatul Ilie Rotaru acuză guvernarea că mimează reformele în justiție

Avocatul Ilie Rotaru susține că actuala guvernare mimează reformele în justiție, iar acest lucru se întâmplă din mai multe motive. „Le propun spectatorilor trei presupuneri ale mele și fiecare poate să-și facă propriile concluzii. Prima presupunerea a mea este că actuala guvernare nu dorește reforme, deoarece s-a dezis de ele din cauza anumitor interese, și în primul rând interese materiale. A doua presupunere – nu sunt lăsați să efectueze reforme reale de către partenerii strategici din afara țării. A treia presupunere – nu sunt competenți”, a declarat Ilie Rotaru într-o conferință de presă la IPN.

Ilie Rotaru spune că, după ce Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut majoritatea parlamentară, a expediat un memoriu în care își propunea ajutorul, dat fiind experiența pe care o are. Însă nici până astăzi nu are un răspuns. Au urmat adresări la președintele țării, inclusiv prin care a solicitat demiterea procurorului general Alexandr Stoianoglo, în prezent suspendat din funcție. A urmat un denunț penal împotriva lui Alexandr Stoianoglo, care a fost depus la Consiliul Superior al Procurorilor. Și pentru că nu a avut o reacție, a depus o cerere de chemare în judecată, cerând ca CSP să fie obligat să-i examineze denunțul. Cererea din instanță a fost declarată inadmisibilă.

Cât despre concursurile de accedere în funcție, Ilie Rotaru spune că soarta tuturor este în mâna Olesei Stamate, președintă a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități. Ilie Rotaru susține că a participat nu la un singur concurs. Inclusiv la cel organizat pentru ocuparea funcției de avocat al poporului. În opinia sa, acest concurs a fost mimat și din start se cunoștea cine va fi învingătorul.

Avocatul afirmă că a mai formulat demersuri către președintele țării, președintele Parlamentului și către premier prin care informa că reforma justiției este mimată. Potrivit lui, este greu de de,onstrat că reforma justiției este mimată, pentru că sunt implicați funcționari, care se susțin reciproc. Au urmat numeroase solicitări pentru audiență la șefa statului, însă reprezentanții aparatului Președinției nu dau curs acestora. Din acest motiv, Ilie Rotaru spune că va veni să ceară audiență în fața instituției prezidențiale.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.