Avocatul copilului: Pentru siguranța noastră și a copiilor, este imperios să stăm acasă

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, face un apel către părinți, reprezentanții legali ai copiilor, în contextul situației epidemiologice din țară și regimului de urgență instituit, să asigure cu maximă responsabilitate protecția adecvată a copiilor, conform cerințelor înaintate de către autoritățile publice responsabile, transmite IPN.

Maia Bănărescu declară că situația de astăzi impune responsabilitate față de propria persoană și persoanele din preajmă. „Realizarea oricărui drept este asigurată de către stat, dar și obligativitatea acestuia de a aplica restricții/limitări în exercitarea anumitor drepturi în scopul asigurării securității vieții cetățenilor și sănătății publice”, menționează avocatul copilului.

Maia Bănărescu le sugerează părinţilor să respecte cu strictețe regulile impuse de către autoritățile statului. În acelaşi context, le aminteşte despre noile modificări în cadrul legal, care prevăd tragerea la răspundere contravențională a persoanelor care nu respectă regulile de carantină. Persoanele care au în grija lor copii sunt atenționate despre prevederile Codului Contravențional privind tragerea la răspundere pentru neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copilului.

„Este nevoie să respectăm regulile stabilite, să fim uniți, să acordam ajutor atunci când cineva are nevoie, să ne informăm corect din sursele oficiale și să diseminăm doar informația oficială despre regulile de prevenire”, a mai adăugat  Maia Bănărescu.

Ombudsmanul atenţionează părinţii că sistarea procesului de educație nu înseamnă vacanță, nu presupune distracții și destindere. Această măsură a fost adoptată pentru a proteja copiii de riscul de contaminare cu COVID-19 și a stopa propagarea infecției.

Părinții sunt încurajați să stea acasă împreună cu copiii, să folosească acest timp pentru a-i cunoaște mai bine, să le arate dragostea și afecțiunea. De asemenea, să folosească diferite platforme educative și distractive, pentru a utiliza eficient timpul liber din perioada de carantină sau autoizolare.

Copiilor Maia Bănărescu le transmite să-şi asculte părinții și reprezentanții legali. În calitate de avocat al poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu este disponibilă să intervină în cazul în care copiii se confruntă cu o problemă legată de situația epidemiologică, dar și legată de protecția drepturilor copilului. Pentru aceasta, copiii sunt îndemnaţi să apeleze la Telefonul de încredere al Copilului, gestionat de către responsabilii din Direcția drepturilor copilului:  080011116.

Procesul educațional în grădinițe, școli, colegii și universități a fost sistat începând cu 11 martie, mai întâi pentru două săptămâni, ulterior termenul a fost extins cu încă o săptămână.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.