Avocații „Grupului Zabolotnîi" îndeamnă procurorii să nu atace sentința „perfect legală pe acest dosar”

Avocații „Grupului Valeriu Zabolotnîi", susține că vor pregăti o cerere penală pentru a-i atrage la răspundere pe Gheorghe Cavcaliuc și Vitalie Busuioc, în calitate de complici la fabricarea dosarului împotriva „Grupului Valeriu Zabolotnîi". Ei vor purcede la această acțiune după ce vor lua cunoștință de sentință motivată în cazul clienților lor, prin toți cei învinuiți în dosar au fost declarați nevinovați. Avocații au venit cu un îndemn către procurorii care participă în respectivul caz „să nu atace sentința perfect legală pe acest dosar”.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Eduard Rudenco, a afirmat că organele de drept ar fi trebui să se conducă de Codul de procedură penală și să întreprindă demult acțiuni pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de fabricarea dosarului, dar, spre regret, nu au făcut-o. În opinia lui, pentru a se întâmpla acest lucru trebuie începută curățarea organelor de drept. „Cei care sunt acum la cârma organelor de drept sunt parte la acele dosare pe timpul statului capturat, cu care noi ieșim în public. Cavcaliuc ar trebui să fie cercetat și investigat, alături de ceilalți complici ca un grup criminal organizat”, a adăugat avocatul.
 


În opinia sa, „anume acești indivizi au cauzat daune enorme societății Republicii Moldova, de sute de milioane de lei”, nemaivorbind de timpul pierdut în penitenciare de către învinuiții pe nedrept și de costul moral al suferinței rudelor. Aceștia, potrivit avocatului, ar trebui să răspundă penal, dar spune că are rezerve foarte mari în această privință, atunci când vede ce se întâmplă acum în procuratură: „cei care trebuie curățăți nu pot curăța”, a explicat el.

În altă ordine de idei, un alt avocat pe caz, Vladimir Curmeli, a declarat că atunci când Valeriu Zabolotnîi a fost reținut, oamenii legii au făcut percheziții la domiciliul lui chiar dacă cunoștea că el nu mai trăiește acolo, i-au speriat fiica, au percheziționat și casa soacrei. Însuși Zabolotnîi spunea că reținerea lui a fost destul de agresivă și i s-a spus să nu se opună pentru că în caz contrar îl vor lichida. Și în cazul altor rude a fost aceeași comandă de comportament agresiv, doar pentru a-i atribui crima clientului său. În opinia avocatului, era clar că se îndeplinește o comandă de către însuși procuratură și organele de urmărire penală, pentru că nimeni din reprezentanții acestor instituții nu voia să ia o decizie independentă pe dosar.

Potrivit avocatului, după reținere, lui Zabolotnîi i s-a spus că dacă nu va da acele declarații care sunt necesare va rămâne în izolator. Era obligat să ia asupra sa rolul de comanditar pe acest dosar și să indice că așa sarcină ar fi primit de la Carmalac. Când nu a fost de acord, l-au reținut în izolatorul de detenție preventivă până nu sa îmbolnăvit. Și pe avocați s-a pus presiune pentru că practic toți au fost pedepsiți cu amenzi pentru anumite abateri de la direcția pe care o dădea instanța de judecată. În instanța învinuiții erau aduși într-o stare de sănătate proastă și nu puteau participa la proces, lucru despre care era atenționată judecata. Avocații conchid că „era clar că acest dosar era coordonat nu de lege, dar cineva de sus”.

„Grupul Zabolotnîi”, din care fac parte 7 persoane, a fost învinuit de tentativa de asasinare a lui Vlad Plahotniuc. Recent, instanța de judecată i-a declarant pe toți nevinovați.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.