Avocat: Deputații și inspectorii au acționat abuziv blocând activitatea Carierei Micăuți

Avocatul Andrei Iosip susține că, pe 12 aprilie, deputatul Alexandru Slusari a pătruns ilegal pe teritoriul SA Cariera Micăuți și a blocat abuziv activitatea entității. Or, potrivit lui, aceste fapte au avut loc în lipsa unor acte justificative prin care să se impună Carierei Micăuți sistarea activității de extragere a zăcământului sau stoparea lucrărilor de prelucrare și valorificare a produsului obținut anterior. Mai mult, afirmă apărătorul, la insistența și indicația lui Slusari și a deputatului Lilian Carp, inspectorii de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului au aplicat ca măsură restrictivă sigilarea excavatoarelor aflate pe teritoriul carierei, ca și bunuri ale persoanei supusă controlului, însă  fără a identifica proprietarul de drept al acestora.

Într-o conferință de presă la IPN, Andrei Iosip a declarat că ceea ce se întâmplă în ultima perioadă este o continuare a atacului raider care conturează un interes și influență vădită a politicului în acest proces. „Analizând acțiunile unor deputați, considerăm că Comisia de anchetă a modului de exploatare a substanțelor minerale utile este platforma organizată de unii deputați pentru a influența activitatea autorităților statului, instanțelor de judecată, în vederea sistării activității Carierei Micăuți, iar în caz de necesitate să meargă nemijlocit la Carieră și să stopeze activitatea, așa după cum am fost martorii evenimentelor de ieri, care cu atâta fast au fost transmise live”, a menționat avocatul.

Potrivit lui, excavatoarele de pe teritoriul carierei nu se află în proprietatea acesteia și, respectiv, nu puteau fi sigilate. „Astfel, acțiunile inspectorilor sunt abuzive, or aceștia nici nu sunt abilitați cu asemenea competențe. În mod evident, cunoaștem că aceste acțiuni au fost întreprinse la indicația domnului Slusari, care și la ședința Comisiei de anchetă din 6 aprilie a amenințat inspectorii de mediu și i-a determinat ca prin orice măsuri să sisteze activitatea carierei”, susține avocatul. De asemenea, acesta afirmă că prezența inspectorilor din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului la SA Cariera Micăuți este în afara legalității. Or, controlul a fost efectuat în lipsa delegației de control valabilă, în acest sens fiind indicată delegația de control din 15 august 2020, a cărei valabilitate stabilită prin lege este de cinci zile.

„Atât deputații, cât și inspectorii, au acționat abuziv și au depășit competențele stabilite prin lege, la data de 12 aprilie, atunci când au blocat activitatea Carierei și au sigilat excavatoarele, o procedură neprevăzută de lege și neatribuită în competența inspectorilor de mediu, ultimii acționând la comanda și insistența exclusivă a domnului Slusari și a domnului Carp. De asemenea, aș vrea sa fac mențiune despre faptul că domnul Slusari, în intervenția live de pe Facebook din 12 aprilie, a menționat foarte clar despre interesul cu adevărat urmărit la Cariera Micăuți, în special acesta atenționat că la Cariera se fac multe milioane. Respectiv, este evident că un alt scop al atacului orchestrat asupra Carierei este obținerea de beneficii. Or trebuie să fiți de acord cu mine că nu este de competența unui deputat de a număra profitul unui agent economic”, a declarat Andrei Iosip.

Potrivit lui, în intervenția sa live, Alexandru Slusari ar fi spus că proprietarii Carierei Micăuți se vor schimba în scurt timp. „În mod evident, este de înțeles că domnul Slusari a exprimat scopurile reale ale Comisiei de anchetă și că politicul acționează în interesele unor persoane care urmăresc preluarea ilegală a Carierei Micăuți. Altminteri, nu este clar de unde domnul Slusari cunoaște despre eventuala schimbare a proprietarilor Carierei și cum aceste lucru se poate realiza în procedura de insolvență?”, declară avocatul.

Potrivit apărătorului, Cariera Micăuți este atacată fără precedent de politicieni cu interese obscure, care mimează anchetarea modului de exploatare a substanțelor minerale utile, pe când de fapt interesele sunt altele.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.