Avocat: Contractul de concesionare a Aeroportului a fost încheiat cu încălcarea normelor imperative

Avocatul Eduard Digore consideră că contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a fost încheiat cu încălcarea normelor imperative, ceea ce duce la nulitatea absolută a acestui contract. Potrivit lui, a fost încălcat un șir de proceduri prevăzute de lege. Plus la aceasta, au participat la concesiune companii care nu au fost invitate, transmite IPN.

Juristul menționează că dacă se va constata că concesionarul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, atunci culpa va fi a acestuia. În acest caz, statul suportă prejudicii, el este păgubit și este îndreptățit să solicite repararea prejudiciilor pentru neexecutarea condițiilor contractuale. În particular, ar putea să apară nemulțumiri față de investițiile efectuate de către concesionar, dar acest lucru trebuie să fie probat. „Indiferent de situație, că încetează contractul mai devreme sau mai târziu, investitorul are dreptul să-și recupereze investițiile făcute. Aici ar putea să apară anumite litigii și contradicții în ceea ce privește relațiile cu statul. Cu siguranță se va impune efectuarea unui audit”, a afirmat juristul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Igor Munteanu susține că în ultima perioadă s-a încercat de a fi creată percepția că problema concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost deja rezolvată, prin transmiterea unor acțiuni de la o companie la alta. Parlamentarul consideră că instituțiile statului trebuie să facă tot posibilul ca să restituie Republicii Moldova acest bun.

Deputatul Partidului Socialiștilor Grigore Novac este de părere că pentru rezilierea contractului de concesionare este nevoie, în primul rând, de voință politică. Totodată, trebuie respectate toate normele legale pentru ca să nu aibă de suferit bugetul statului, trebuie respectate toate drepturile pății opuse și trebuie de examinat unde anume a fost lacuna în acest contract. „Trebuie să-i identificăm pe toți cei care au impus acest contract. (...) O anchetă trebuie să facă lumină în acest sens”, a menționat socialistul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.