Autoritățile negociază procurarea vaccinului rusesc Sputnik V

Autoritățile de la Chișinău se află în proces de negocieri cu partea rusă referitor la procurarea vaccinului Sputnik V. Despre aceasta a anunțat ministra sănătății, Ala Nemerenco, în plenul Parlamentului, transmite IPN.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea, a declarat că astăzi mulți cetățeni, inclusiv lucrători medicali, își doresc să se vaccineze anume cu Sputnik V. Însă, acest vaccin nu este disponibil.

Răspunzând la comentariu, ministra a declarat că scopul este ca cetățenilor să le fie oferit accesul la toate tipurile de vaccin. Important este ca populația să fie convinsă să se imunizeze împotriva noului coronavirus.

„Suntem în negocieri cu Fondul de investiții din Rusia pentru procurarea de vaccin. Ceea ce nu ați făcut, cu tot respectul, dumneavoastră anterior, când doar discutați. Despre rezultatul acestor negocieri am să vă informez personal”, a declarat ministra.

Ala Nemerenco a reiterat că vaccinarea împotriva COVID-19 este necesară pentru a obține imunitate colectivă și a opri pandemia. Este adevărat că și persoanele imunizate se infectează, dar acestea nu fac o formă atât de gravă a bolii. Ministrul spune că și cetățenii trebuie să-și asume vina pentru situația complicată din sistemul medical, mulți dintre ei se adresează după ajutor medical în ultimul moment, când nu mai pot respira de sine stătător.

De la inițierea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, pe 2 martie 2021, au fost administrate 1 467 572 doze de vaccin. Acoperirea națională cu o doză constituie 25 %, iar cu schemă completă – 24 %.

90 % dintre lucrătorii medicali sunt imunizați cu doza completă de vaccinare, ceea ce, potrivit Ministerului Sănătății, a determinat reducerea morbidității în rândul acestora cu 85%.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.