Autoritățile mizează pe lansarea negocierilor de aderare la UE în toamna anului 2023

Autoritățile speră că eforturile Republicii Moldova de implementare a celor nouă recomandări ale Uniunii Europene vor constitui o bază solidă pentru Comisia Europeană pentru a recomanda, în toamna anului 2023, lansarea negocierilor de aderare. Declarații în acest sens au fost făcute de vicepremierul Nicu Popescu, care a avut o întrevedere cu directorul general pentru politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea din cadrul Comisiei Europene, Gert Jan Koopman, transmite IPN.

Potrivit lui Nicu Popescu, implementarea recomandărilor Comisiei Europene a fost și rămâne o prioritate. Republica Moldova a reușit să obțină un progres semnificativ în realizarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene propuse în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și continuă să lucreze asupra implementării acestora.

La rândul său, Gert Jan Koopman a salutat eforturile întreprinse de către autoritățile Republicii Moldova și a menționat despre importanța alocării resurselor umane și financiare adecvate pentru a asigura sustenabilitatea reformelor realizate. Oficialul european a punctat importanța asigurării continuității după iunie 2023 a acțiunilor implementate acum.

Din cele nouă condiții înaintate de Comisia Europeană, patru țin de reforma justiției. Celelalte se referă la lupta împotriva corupției, lupta împotriva crimei organizate,  precum și la fortificarea a capacităților administrative de aderare la UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.