Autoritățile fac precizări privind modalitatea de acordare a ajutorului în sezonul rece 2023-2024

Anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare care va include compensațiile aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și ajutorul financiar sub formă de plată monetară lunară pentru familiile care utilizează combustibili solizi, a explicat Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Măsura vine în contextul integrării ajutorului pentru perioada rece a anului în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice, transmite IPN.

Pentru a beneficia de compensații la energie în perioada sezonului rece, din luna noiembrie 2023 și până în luna martie 2024, solicitanții vor trebui să se înregistreze pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie.

Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la ajutorul pentru perioada rece a anului până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă ajutorului, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit.

Înregistrarea în sistemul informațional se va face  prin completarea unei cereri online, în baza căreia gospodăriei îi este atribuit un grad de vulnerabilitate energetică. Persoanele care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale vor fi ajutate să se înregistreze de către asistenții sociali sau bibliotecarii din localitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.