Autoritățile din sănătate anticipează o creștere a cazurilor suspecte de COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anticipează că va exista o creștere a numărului de persoane suspectate că ar fi infectate cu noul tip de coronavirus. Și aceasta pentru că a existat un flux mare de persoane care au revenit din Italia, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ministra Viorica Dumbrăveanu, a declarat că „există acel flux de persoane care au revenit din Italia, dar și un grup de persoane care au fost în contact cu cei reveniți”. „Dar cel mai important ce trebuie să cunoaștem este că sistemul medical este pregătit. Deci, noi avem instituțiile strategice, inclusiv de rezervă, care sunt desemnate, în caz că va crește numărul la Spitalul „Toma Ciorbă”. Noi avem aceste instituții pregătite. Există personal medical, care a fost determinat în caz de necesitate pentru mobilizare, dacă va exista un număr mai mare de persoane. Avem echipament medical pentru toate instituțiile medicale strategice”, a notat ministra.

Potrivit oficialei, există echipament medical de protecție care încă nici nu a fost folosit. De asemenea, sunt suficiente preparate antivirale esențiale. Viorica Dumbrăveanu a menționat că este importantă respectarea regimului de autoizolare, monitorizarea stării de sănătate și apelarea telefonică a medicului sau serviciului de urgență 112, în caz de necesitate.

Sergiu Vasilița, directorul Spitalului de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, a declarat că fluxul pacienților cu suspecții la COVID-19 a crescut în a doua parte a zilei de ieri, 12 martie. Și este vorba despre pacienți din teritoriu. Actualmente în instituția medicală respectivă sunt internate 27 de persoane cu suspecții, iar probele prelevate de la ei se află în proces de investigare. Dintre cei șase pacienți la care a fost confirmată prezența virusului, cinci sunt la Spitalul „Toma Ciorbă”, iar starea lor este satisfăcătoare. Doar în cazul unui pacient, stare de sănătate este de gravitate medie.

Alte 12 cazuri suspecte sunt la pacienți internați la Spitalul municipal de boli infecțioase pentru copii. Este vorba despre două mame și zece copii.

Conform datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, începând cu 31 decembrie 2019 și până la 12 martie, au fost raportate 125,5 mii de cazuri de infecție COVID-19 (confirmate clinic și de laborator) și 4 617 decese. În Republica Moldova, până acum, au fost confirmate șase cazuri de infecție cu COVID-19.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.