Aureliu Ciocoi, încrezător că Summitul PaE din toamnă va proiecta o viziune ambițioasă

Ministrul interimar al afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, a participat la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre ale Grupului de la Visegrád 4 (V4) și Parteneriatului Estic (PaE), organizată în format online. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează într-un comunicat de presă că participanții au aprobat o declarație comună cu privire la subiectele discutate la reuniune, care va fi publică pe pagina web a organizației,  transmite IPN.  

Aureliu Ciocoi a sprijinit abordarea de a axa viitoarele obiective pe consolidarea rezilienței în cele cinci domenii-cheie: economie, buna guvernare, mediu înconjurător, transformarea digitală, societate. De asemenea, șeful diplomației moldovenești a reiterat încrederea că Summitul Parteneriatului Estic din toamna acestui an va proiecta o viziune ambițioasă și de lungă durată, care va ține cont de aspirațiile europene ale statelor asociate din cadrul PaE. În acest sens, a fost reiterată necesitatea avansării cooperării cu accent sporit pe deschiderea posibilităților adiționale de integrare europeană pentru țările asociate – Republica Moldova, Georgia și Ucraina, precizează serviciul de presă al MAEIE.

În cadrul sesiunii dedicate aspectelor de securitate, Aureliu Ciocoi a pledat pentru activizarea cooperării între UE și partenerii estici interesați atât în sfera politicii de securitate și apărare comună, cât și consolidării securității cibernetice și capacităților de contracarare a amenințărilor hibride. A fost reiterată necesitatea creșterii rolului UE în reglementarea conflictelor nesoluționate din zona Parteneriatului Estic.

La eveniment au participat și miniștrii afacerilor externe din Portugalia, Suedia și Finlanda și înalți oficiali din partea instituțiilor europene. Discuțiile s-au axat atât pe subiecte ce țin de perspectivele Parteneriatului Estic, cât și pe diverse aspecte ale securității regionale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.