Audieri publice asupra unui proiect de modificare a Legii cu privire la jocurile de noroc

Comisia economie, buget și finanțe anunță desfășurarea audierilor publice asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc și Legea cu privire la publicitate. Audierile vor avea loc la 21 septembrie, cu începere de la ora 10.30, în incinta Parlamentului, transmite IPN.

Un proiect care prevede extinderea prevederilor legale privind interdicţia publicităţii asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc a fost înregistrat la Parlament de un grup de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). Interdicţia publicităţii se va extinde asupra loteriilor, pariurilor la competiţii şi evenimente sportive, şi altor forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cele online.

Proiectul prevede substituirea art. 53, alin. 2, din Legea cu privire la organizarea şi desfășurarea jocurilor de noroc cu un alineat care se referă la interzicerea sub orice formă, directă sau indirectă, a acţiunilor publicitare sau promoţionale, pentru promovarea sau stimularea tuturor tipurilor de jocuri de noroc, inclusiv loterii şi pariuri la competiţii sau evenimente sportive, loterii momentane.

Este interzisă inclusiv publicitatea la radio şi televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice şi video, prin internet, cu utilizarea reţelelor telefonice, telegrafice, ceea ce include, dar nu se reduce la publicitatea exterioară şi cea din interiorul spaţiilor publice închise şi semiînchise, în special publicitatea în exteriorul şi interiorul localurilor de vânzare angro şi cu amănuntul, şi publicitatea în localurile în care se prestează servicii, pe mijloacele de transport şi prin intermediul trimiterilor poştale.

Legea cu privire la publicitate este şi ea completată cu acelaşi articol, dar, cu menţiunea că „se exceptează utilizarea publicităţii promoţionale, promovarea sau stimularea jocurilor de noroc în incinta sediului principal al agentului economic autorizat prin lege să organizeze, desfăşoare şi să exploateze jocurile de noroc, precum şi distribuţia materialelor promoţionale, destinate exclusiv pentru a fi distribuite participanţilor la jocurile de noroc”.

Tot aici, este adăugat un alineat prin care se interzice agenţilor economici care se ocupă de jocurile de noroc iniţierea sau participarea la acţiuni de sponsorizare sau filantropice, în urma cărora numele său sau altă informaţie despre relaţia acestuia cu evenimentul care devine publicitară.

Codul Contravenţional se suplineşte cu un alineat care prevede sancţionarea celor care încalcă prevederile legii, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale pentru persoanei fizice sau cu funcţie de răspundere, sau de la 120 la 180 de unităţi convenţionale persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.