Au fost realizate mai puține operații de transplant

Instituțiile medico-sanitare contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină au realizat anul trecut 108 operații de transplant, cu 21 mai puține față de anul precedent. Această scădere a fost cauzată de situația epidemiologică și restricțiile impuse în legătură cu aceasta. Operațiile de transplant au fost finanțate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, se arată într-un comunicat de presă al CNAM, citat de IPN.

Din numărul total de operații realizate, trei au fost transplanturi de ficat, 21 – de cornee și 84 – transplanturi de membrană amniotică pe suprafața oculară. Pentru aceste intervenții au fost alocate peste patru milioane de lei.

Operațiile de transplant sunt efectuate în două instituții medico-sanitare publice contractate de CNAM – Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” şi Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

În anul 2022, pentru efectuarea operațiilor de transplant a fost prevăzută suma de peste opt milioane de lei. Costul unei operații de transplant de ficat constituie circa 790 de mii de lei, al celui de cornee (fără costul corneei) – circa 22 de mii de lei, iar costul transplantului de membrană amniotică pe suprafața oculară se estimează la aproximativ 18 mii de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.